Автор
Весела Георгиева

Смеехме се на "чипирането", но в Китай вече управляват живота на хората онлайн. Стрaшно е - вижте защо

Мда, светът се променя. Ние може би не го разбираме още, но е факт. И ако преди година-две се присмивахме на онези, които вярваха, че с вкарването на сертификати и QR-кодове, са луди, ето че сега нещата се случват...

Ройтерс съобщи, че протест, планиран от стотици банкови вложители в централен Китай, е бил осуетен, защото властите промениха статута в червено на техния дигитален здравен сертификат.

Разбирате ли какво се е случило? Хората са планирали да пътуват до централната провинция Хенан, за да протестират срещу почти двумесечен блокиран достъп до депозити от близо 178 милиона долара.


Без зелен код в приложението си гражданите обаче губят достъп до обществен транспорт, ресторанти и молове. И не могат да пътуват в цялата страна.

Здравният код на гражданите е бил променен от зелен в червен, без те да са болни от Ковид-19, пише агенцията.

"Слагат ни цифрови белезници", коментира един от вложителите от провинция Съчуан, пожелал анонимност.

Междувременно премиерът на Китай, Ли Къцян, обяви, че в страната ще въведе цифрова версия на националната идентификационна карта тази година.

Според Ли, въвеждането на този цифров документ има за цел да бъде отговорено по-добре на "основните нужди" на повече от 100 милиона граждани, които живеят далеч от родната си провинция.


Дигиталното приложение ще улесни китайците при извършване на административни задачи. Но дали няма да улесни и държавата - за ограничаване на определени граждански права и свободи?

Инфраструктурата на умния град и обвързването й с дигитален личен идентификатор могат да превърнат живота на човек в ад, ако той бъде обявен за "неблагонадежден" или "опасен".

Достатъчно е да се сетим за няколко филма като "Гатака", "Ъпдейт" и "Анон", за да разберем, че бъдещето вече е тук. И че опасността да се окажем затворени в една голяма метална клетка, никак не е нереална.

Въпрос на време да станем част от една глобална виртуална база данни, в която самоличностите ще бъдат нито повече, нито по-малко от една поредица от цифри. Но тогава ще бъде късно да се върнем назад. И капакът на клетката ще хлопне.