Автор
Антония Дамянова

Ейдриън Броуди: Малко внимание и доброта могат напълно да променят живота ти, липсата им - също

На 14 април харизматичният и неподражаем американски актьор – Ейдриън Броуди, празнува своя 49-и рожден ден.

Ейдриън Никълъс Броуди, както е пълното му име, е роден през 1973 г. в Ню Йорк Сити, Ню Йорк.Син е на учител по история от полско-еврейски произход и журналистка от Унгария.

Още от малък Ейдриън се проявява като будно и артистично дете. Наричат го the Amazing Adrian. Като дете обича да се прави на фокусник на детски рождени дни.
Израства в Куинс и от 12-годишна възраст посещава американската академия по драматични изкуства. Броуди е само на 13 години, когато за първи път участва в пиеса и се появява по телевизията. New York Stories е един от първите филми с негово участие.

На 20-годишна възраст преживява тежка злополука с мотор, при която е тежко ранен. Прекарва месеци във възстановяване.

Броуди завършва Нюйорксата академия за драматични изкуства. Своя пробив в киното прави с филма „Тънка червена линия” през 1998 г. Четири години по-късно внушителният му талант покорява сърцата на публиката и критиците с филма „Пианистът.”, където влиза в образа на полския евреин Владислав Шпилман. Той печели „Оскар“ за главна мъжка роля за 2003 г. Тогава е само на 29 и става най-младият носител на статуетката, заменяйки Ричард Драйфус.

Това е филмът, който коства изключително много на Броуйди. За ролята той сваля над 15 кг. от и без това стройната си фигура, продава си колата, изоставя апартамента си в Ню Йорк и се премества в Европа с два куфара. Актьорът се учи да свири на пиано, ходи на езикови уроци и не се среща с никакви външни лица. Дори се разделя с приятелката си.
Следват участията му в редица култови ленти, най-известни сред които са „Кинг Конг“, „Полунощ в Париж“, „Грандхотел Будапеща“.

Ейдриън Броуди е единственият американски актьор от мъжки пол, който печели награда „Сезар“ за най-добър актьор.



Фаворит е на редица знаменити режисьори, но най-често в своите филми го кани да участва Уес Андерсън.

Споделя неведнъж, че голямата му любов за него е рисуването.

Мишел Дюпон, Елза Патаки са част от известните имена на жени, с които е имал връзка. Към днешна дата той е в романтична връзка с бившата съпруга на обвинения в серия от сексуални насилия холивудски продуцент Харви Уайнстийн – английската актриа и моден дизайнер Джорджина Чапман. Двойката държи любовния си живот далеч от светлините на прожекторите и предпочита дискретността.

Слухове за пламнала любовна искра между двамата се зародиха през 2019 г. Мълвата се засили през февруари 2020 г., когато двамата бяха забелязани да вечерят на свещи с приятелите си. Спекулациите бяха потвърдени от Page Six, когато източник, близък до Чапман, потвърди новината пред изданието.



По-долу поднасяме шепа безценни мисли, споделени от актьора:

„Малко внимание и доброта могат напълно да променят целия ти живот. Липсата на това може да направи същото.“

„Бях лудо, пакостливо дете, с богато въображение. Всяко свое преживяване се опитвах да пресъздам, така че актьорът в мен винаги е съществувал.“

„Би било ужасно скучно да бъдем сериозни.“

„Страхотно е, когато хората оценяват работата ти, но не знам колко сериозно я приемат. Удивителното е, че открих нещо толкова прекрасно като киното рано, за да мога да се издържам с него.“

„Най-удивителните пътешествия са тези, които не правите като турист.“

„На мен ми харесва да пазя тайни. Досега те не ми причиняват неудобство и това е забавно.“

„Интересно е да спечелиш "Оскар" като млад. Животът се променя, но аз съм си същият. Беше много полезно за кариерата ми, но се опитвам да остана на пътя, на който бях преди.“

„За да почувстваш хармония, е нужно да преживееш много от всичко – лошо, добро, болка и радост. Нужно е да срещнеш разни хора – лишени, унижени, бездомни, душевноболни и да се научиш да им съчувстваш. В крайна сметка, всичко това звучи като безполезна евтина проповед, но животът е действително устроен така.“


„Жестоко е да бъдеш насмешлив, жестоко е да бъдеш саркастичен. Лошо е да бъдеш сериозен и важен.“

„Аз не съм "новият Ал Пачино". Аз съм младият Ейдриън Броуди, благодаря.“

„Баща ми казваше: "Нужни са 15 години, за да успееш само за една нощ". На мен ми отне 17 години и половина.“

Четете още: Ръсел Кроу: Животът е кратък, хора! Научете се да го обичате