Внушителен комплекс в Шанхай пресъздава Висящите градини във Вавилон (Снимки и Видео)

Осмо чудо на света се появи в Шанхай! В най-големия град в Китай отвори порти първата част от внушителния комплекс "1000 дървета", вдъхновен от прословутите Висящи градини на Семирамида във Вавилон.

Многофункционалният комплекс "1000 дървета" е впечатляваща същинска атракция, която бе оприличена на едно от седемте чудеса на света заради 1000 дървета, издигащи се по богато осветена стъпаловидна фасада, от които идва и името на зданието.


Мащабната архитектурна композиция е дело на екип архитекти от британското Heatherwick Studio и се намира в региона на градския парк, край речния залив Крийк Суджоу, и е изграден на територията на бивша мелница за брашно.

Основният отличителен белег на новия китайски комплек са колоните със седемдесет вида дървета, които ще се поливат автоматизирано. Те са комбинация от широколистни, вечнозелени и цъфтящи видове и храсти.

На по-ниските нива на сградата са посадени цветя, които създават вид на планински склон, променящ цветовете си спрямо сезоните. В зеления дизайни ще бъдат включени общо 250 хиляди растения.

Създателите на проекта обясняват, че дърветата и останалата растителност играят роля не само на естествени пречистватели на въздуха, но и намаляват средните температури в района с няколко градуса.

View post on Instagram
 

В окончателния си вид, който по план трябва да бъде завършен през 2024 г., комплексът ще се простира на 300 хиляди квадратни метра, като освен жилищни площи, постройката ще включва и магазини, кафенета, ресторанти, галерии, музеи, кино. Ще бъде изграден и луксозен хотел с 280 стаи с огромен басейн с гледка към реката.

На нивата на долните етажи са предвидени пешеходни алеи за разходка сред красивата растителност. Една от фасадите на сградата пък е украсена с рисунките на няколко известни улични художници, предава "Дейли мейл".

View post on Instagram
 


Четете още: Къща на дърво? Ако имате път към Германия, ще я видите, а можете и да отседнете в нея! (видео и снимки)