22 хитринки, които имат силата да разпалят творческата ни мисъл

Да уточним: какво е творческо мислене? Процес на създаване на нови идеи или подобряване на стари. Повечето идеи фактически са модификация на нещо, което съществува в нашата база знания. Но когато към тях се прибави въображение, интелект и съществуващи знания, можем да достигнем до нова мисъл или идея.
Човешкият ум притежава три мисловни процеса, които осъществяват способността ни за творческо мислене.

1. Стратегия: как организираме и планираме мисловните си процеси.
2. База от знания: придобитата информация за група предмети и области.
3. Мотивация: мотивацията и отношението влияят на решенията, които взимаме и посоката, която избираме, за да достигнем до желания резултат.

Като човеци всички ние сме способни на творчество. Но понякога не сме в състояние напълно да използваме този природен дар. Как може да подтикнем творческото мислене?

1. Започнете да мислите извън познатите рамки.
2. Наблюдавайте как действат другите хора и не се стеснявайте да питате защо правят нещата точно по този начин.
3. Четете колкото се може повече, в това число за непознати области.
4. Стремете се да решавате проблемите и задачите по оригинален начин - в началото разгледайте как други са решили подобен проблем.
5. Разкрасете живота си с цветя, които вдъхновяват творческия потенциал. Напълнете с тях работното си пространство - това може да стане важен катализатор за творческото мислене.

6. Стремете се да гледате на обкръжаващия ви свят по-иначе - да виждате това, което другите не виждат.
7. Поемете отговорност за развитието на собствените ви творчески навици. Цялата ви необходима информация е достъпна.
8. Бъдете страстни - за всяка идея могат да се намерят маса причини, защо не може да се случи. Но страстното отношение може да преодолее всякакви прегради.
9. Научете се да преобръщате обичайните неща с лавата надолу. Размислите за това какви биха станали като съвсем различни често дават нови идеи и подсказки за решаването на проблема.
10. Намерете си личен символ на креативността.
11. Бъдете любопитни - задавайте въпроси, които другите не задават.


12. Вдъхновявайте се от примерите на велики личности, проявили максимално своите творечски възможности.
13. Не притискайте творческия си потенциал с мозъчни атаки. За разнообразие пробвайте и други техники.
14. Научете се да бъдете гъвкави и отворени за нови възможности. Измъкнете се от рутината като пробвате нови подходи към обичайните дневни задачи.
15. Премахнете бариерите за творческото мислене.
16. Не ограничавайте творческия си потенциал с работни въпроси дори, когато те са много важни. Прилагайте го в живота дори при най-прости ситуации от сорта на - да отидете по друг маршрут до работата си или да приготвите нещо съвсем ново за вечеря.
17. Приемете своята творческа индивидуалност.
18. Разберете - не сте длъжни да бъдете гениални, за да измисляте прекрасни идеи. Затова сега направете стъпките, които ще увеличат творческия ви потенциал.
19. Започнете да рисувате. Ако чувствате, че уменията ви не са достатъчно силни за това, не се натъжавайте. Вие правите това за себе си, а не за картинна галерия, макар, че кой знае...Можете да отидете на курс по рисуване, а може и да намерите безплатни уроци в мрежата.
20. Слушайте любима музика.

21. Създайте си творческо пространство. Например подредете работното си място така, че да подпомага творческия ви процес - тук трябва да се отчита цветовата гама, формата, текстурата, материалите.

22. Задайте си въпроса: защо една или друга идея, или продукт, или услуга, или книга, или филм, или дреха, или дори стил на живот са точно такива? Може ли нещо в тях да се направи по-добре? Съществува ли коренно различен метод да се направи това същото? Всичко това необходимо ли е функционално, може ли нещо да бъде махнато или пък добавено, снабдено с по-големи функционални възможности?

Задавайте такива въпроси колкото можете повече, особено такива, които ви отвеждат на съществуващи знания, опит и предположения. Повечето новости, произведения на изкуството и техническите иновации се създават в момент, когато се задават прости въпроси.

Четете още: Местата, на които трябва да стъпиш това лято