Автор
Ива Петрова

С яйца се отслабва лесно и два пъти по-бързо

За ползата от консумация на яйца се говори твърде често: те са любимият източник на белтъчини на спортисти и желаещи да отслабнат хора, както и на онези, които обичат да закусват „като по филмите“.

При това обаче бабите ни от памтивека ни плашат, че яйцата предизвикват алергия и други неприятни последици, че пренасят салмонела и като цяло са опасни за нас. Учените обаче са положили усилия да разрешат споровете между поколенията и са стигнали до извода, че задължително трябва да ядем яйца! А на Великден е още по-задължително!

Дневната доза за един човек според специалистите е 2-3 яйца, съвсем обичайно количество за ден като днешния, в който похапваме счупените яйца след семейния сутрешен двубой. Сега ще поясним и как влияе този продукт на човешкия организъм и защо точно сега можете да започнете най-успешната си диета.


Яйцата предпазват зрението ни

Според скорошни проучвания кокошите яйца са богати на лутеин. Това вещество ни помага да имаме ясно и остро зрение. При дефицит на лuтеин в тъканите на очите протичат разрушителни процеси, увреждащи необратимо зрението.

Яйцата укрепват костите

Ако предложите на някого да изпие лъжица рибено масло или да изяде едно сварено яйце, повечето хора ще предпочетат яйцето. И няма да сбъркат, защото съдържанието на витамин D ще е същото. За ползите от витамин D знаем още от началното училище – именно той подпомага усвояването на калция и по този начин укрепва костите и зъбите.



Яйцата помагат за отслабване

Да, правилно сте чули/прочели. Хапвайки яйца на закуска, можете да отслабвате без фитнес и спортуване. Разбира се, не очаквайте моментален ефект, но ако добавите към нискокалоричната си диета яйца, ще отслабвате два пъти по-бързо. Освен това яйцата засищат доста добре, което ще ви опази от прибежки за понички и банички по време на работния ден.

Яйцата помагат при бременност

Яйцата могат да ви направят страхотна услуга и в семейния живот – и си има научно обяснение за това. Те съдържат витамин В9, а тоест фолиева киселина. С нейна помощ се образуват червени кръвни телца, формира се нервната система на плода, понижава се рискът от развиване на умствена изостаналост у бъдещото дете. На всички бременни им се препоръчва да пият фолиева киселина, за да избегнат проблеми в развитието на плода.



Яйцата забавят стареенето на кожата

Според скорошно проучване ежедневната консумация на яйца влияе много добре на кожата. 87% от участвалите в него жени на възраст от 35 до 40 години са наблюдавали изчезване на пигментните петна и стягане на кожата при ежедневна консумация на яйца, а при мъжете са се изгладили забележимо дребните бръчици около очите.

Яйцата несъмнено са полезен продукт, но всички храни трябва да се консумират умерено. Здравословното хранене е разнообразно хранене. При някои хора консумацията на 3 яйца на ден може да предизвика алергии. Ако изпитвате каквито и да било неприятни ефекти при засилване на присъствието на яйцата в менюто ви, заместете част от тях например с пълнозърнеста каша с плодове. Пълнозърнестите продукти са не по-малко полезни.

Четете още: Сутрешна физзарядка в спалнята