В свят на забързани обороти, динамика и бърза консумация на отношения, все по-често възниква въпросът: Кой е виновен – силната жена или слабият мъж? И има ли виновни? Или жените и мъжете не са това, което бяха...


СИЛАТА В ЖЕНАТА

,,Харесва ми да съм силна и независима и ако трябва да съм честна – никога не съм се страхувала да бъда жена‘‘, казва поп певицата Дайдо.
За силната жена Мишел Родригес допълва: ,,Ако един мъж не търси независима жена, която сама по себе си е приключение, той не би могъл да ме заинтересува‘‘.
Мерилин Монро също има не една и две мисли за женската сила, които сега няма да цитираме.
Изглежда темата за силната и независима жена е обект на коментари от десетилетия.

Жените все искат да са силни – да имат власт над мъжа, да се докажат пред него, в обществото, на работното място или просто пред себе си. Дали, защото така е модерно или защото така трябва? Не можем все още да дадем отговор на това. Или поне не еднозначен.

За какво им е обаче тази независимост? Няма жена, която да не иска да е нежна и ранима, но не всяка среща силния рицар. И решава да вземе нещата в свои ръце. А тогава нещо се обърква. Почти в средата на 2018-а повечето жени работят наравно с мъжете. Полагат грижа за дома. Полагат грижи за децата. Полагат грижи за външния си вид. Полагат грижи за егото си. Имат превъзходство. Според не едно е две обяснения тази еманципация плашела мъжете...

СТРАХЛИВИТЕ МЪЖЕ

Толкова ли са плашливи представителите от мъжки пол? И от какво точно се страхуват? Или просто така им е удобно – да обвиним жената, че се справя с всичко и да търсим някоя, която да не ни мачка така самочувствието и егото на МЪЖ.

Кой прави така? Комплексираният мъж – ще кажат много от представителките на нежния пол. Доколко мъжът стана комплексиран – не знам. Това, което все по-често се чува от жените обаче, е, че господата предпочитат да не се затормозяват в общуването и доказването в каквото и да било.

Не една и две представителки на нежния пол твърдят, че мъжът предпочита да се потопи в комфорта на сигурното. И, че залага на нещо познато, което не създава проблеми, т.е. той не се напряга да печели дадена жена с качества и власт или поне не много често, ако до себе си има друг вариант, който да е по-лесен. Или поне така да изглежда. За жените мъжете са трудни за разбиране (както и жените за мъжете). Затова може да помислим върху това, което казват японците, известни със своята мъдрост. Една тяхна поговорка гласи: „Когато характерът на някой не ти е ясен, погледни приятелите му“.

Отминаха ли мъжките времена... Би било жалко. Настъпи ли женското господство? Би било тъжно. Остава да се надяваме равновесието в природата все още да съществува...