Автор
Woman.bg

Трябва ли жената да кара колата сама на майстор?

Хубав въпрос и то в подходящ момент. Пукналата пролет вече ни подканва не само да извадим леките дрехи от гардероба, но и да отметнем няколко досадни задължения – разбирайте смяна на гуми, а в моя случай и пълнене на климатика на колатa.

Хубавото ми настроение тотално се помрачи, когато се оказа, че застраховката "Гражданска отговорност" и техническият преглед на колата ми изтичат. Така че към забавните задачки мигновено се прибави и подновяване на гражданската и минаване през годишен технически преглед.

За късмет обаче, мой, не на мъжката половина от човечеството, която ми е рода или гадже, никога не ми се е налагало да се занимавам с подобни неща.

Да, точно така, никога не съм карала колата си на майстор и никога не съм била нагърбена с каквато и да е отговорност, свързана с нейната поддръжка. И не ме е срам да го призная, защото не виждам нищо нередно в този факт.

Баща ми или приятелят ми са тези, които винаги досега са си поделяли грижите по автомобила ми. Това разкритие обаче докара до шок една от най-близките ми приятелки, която със зейнала уста ме попита как съм позволявала подобно отношение.

"Какво му е нередното на отношението към мен?", попитах аз, опитвайки се да не се разсмея. И с този си въпрос, без да подозирам отворих кутията на Пандора.

Около двайсет минути дружката ми ми обясняваше сериозността на провинението ми, достигайки до изводите как държанието ми е шамар в лицето на феминизма. Доброволно обричане на зависимост от мъж и подклаждане на убеждението, че мъжете могат да се справят със ситуации, с които жените не могат, бяха само част от провиненията, в които бях обвинена.

Запазвайки завидно самообладание, й обясних, че явно има доста изкривени разбирания за еманципираност. Защото да позволяваш на някого да прояви грижа към теб и да не изземаш мъжките функции не те прави нееманципирана.

В крайна сметка любовта и привързаността не са ли пряко свързани с грижата. Ако любимият е болен и му сготвите пилешка супа, за да се почувства по-добре, това по-малко мъж ли го прави? Би ли изказал някой съмнение относно неговата мъжественост заради подобна ситуация? Не мисля!

Тогава защо се прилагат двойни стандарти и ако една жена позволи да бъде обгрижвана или глезена, тя автоматично е възприемана като лигла, кифла или най-малко личност с назадничаво мислене, която плюе в лицето на еманципацията.

Дами, няма нищо нередно в това да позволите на силния пол да бъде силен. Ако са рамото, на което да поплачем, ако се занимават с ремонтни дейности или майстори, ако носят плика с покупките и отварят вратата, това не ви прави по-малко еманципирани и модерни дами, а прави тях мъже.

Затова стига сте робували на нечии изкривени представи за света и оставете мъжете да си бъдат мъже.

Ако благоверният е този, който кара колата на майстор, а вие не сте нагърбена със задачата да пробивате дупки в стената с бормашина за новата стойка за телевизора, това не ви прави слаби и зависими. А просто жени. Ако искате да сте силни и оправни, докажете, че сте такива, не обикаляйки по майстори и сменяйки спукани гуми, а инвестирайки време в образование, градене на кариера и възпитаване на деца.