Автор
Марина Стоименова

За новата функция на Фейсбук, която намира мъжа на мечтите ти с един клик

Много скоро – ако трябва да сме точни, до няколко месеца – животът на хората, които все още са необвързани, ще стане лесен като песен. В това се закле най-тържествено основателят на Facebook Марк Зукърбърг по време на конференцията за разработчици F8 във вторник.

Облечен в неизменното небрежно поло и с черен панталон, 33-годишният технологичен гуру с подхилване представи нова платформа за запознанства, която определено ще бъде най-вълнуващата сред бъдещите функции на социалната мрежа. Facebook приложението, което обещава да „сближава още повече хората“ ще бъде пуснато „до месеци“.

Като един същински Купидон, Зукърбърг обясни, че е взел присърце липсата на партньори и самотата на около 200 милиона души, които по неговите думи, се представят като„сингъл“ във Facebook. За да оправи тази несправедливост, той решил да дари световната общност с подобие на месинджър, чрез което търсещите любов и ласки потребители да установяват контакт със себеподобни.

За да се спазва все пак някакво благоприличие, отсега е ясно, че размяна на снимки няма да има.

Това определено ограничава възможността за виртуален секс, макар че компания като Facebook само би спечелила от подобна „услуга“. Целта очевидно е да се гарантира строг пуритански морал, който евентуално да доведе до брак дори заклети ергени, създавайки клинично чиста от порнография среда за запознанства.

„Един от всички три брака в САЩ е започнал онлайн“, обясни Зукърбърг със сензационен тон и разказа, че когато негови приятели с деца му казвали, че са се запознали благодарение на Facebook, той умирал от радост.

Ако и на вас ви звучи съмнителeн патосът, с който висшите мениджъри на голямото синьо палче опаковат „новите функции“ на социалната мрежа - не сте сами.

Само преди няколко седмици Зукърбърг сложи сако и вратовръзка, защото беше призован да свидетелства в Сената в САЩ на САЩ. Тогава той трябваше да обясни как се е стигнало до продажба на данни на милиони потребители, попаднали в ръцете на политически заинтересовани играчи. Facebook беше подложен на сериозен натиск да стопира търговията с лични данни за политически цели по света, да редуцира фалшивите новини и да промени настройките си за сигурност.

На фона на сериозните съмнения, че позволява манипулиране на обществено мнение в сериозни мащаби под маската на бизнес модел от реклами, Facebook обявява „дейтинг“ приложение. „Хей, ние не сме толкова политически обвързани, колкото си мислите!“, крещи всичко в този ход. „Ние сме социални и винаги ще бъдем!“.

Но какво си мисли висшият мениджмънт и какво цели с подобна стъпка всъщност съвсем не е наша работа.

Нас ни интересува какво се случва с връзките в този объркан 21 век, щом компания като Facebook, която от десетилетие е влязла твърде „интимно“ в нашия личен живот, сега обявява, че иска да влезе „още по-интимно“?

Докъде ще стигнем?


И без това вече е почти невъзможно да се запознаеш с нов човек, без преди това да сте чатили, писали мейли или най-малкото уговорили среща през някое приложение.

Така че ако все още си „сингъл“ или си останал наскоро такъв, през 2018-а опциите за запознанства до една включват упорито писане на съобщения, пращане на емотикони, постоянна размяна на снимчици и непрестанно дрънкане в обяснителен режим от разстояние. Всичко останало – от външния вид на партньора, през неговия вкус, движения, поведение, култура, мироглед, до мириса и тайнствените феромони – остава твърде встрани от всичко.

Ако тенденцията към подобен вид общуване се задълбочи, както намекват и от Facebook с новата опция, нищо чудно някъде към средата на века хората да се окажат напълно изгубили способността да разчитат на сетивата си при избор на партньор.

Представете си само свят, в който най-близкият ви човек е онзи, с когото най-често си „чатите“. Всяко негово включване ще кара сърцето ви да бие, а всяко seen без отговор ще ви хвърля в най-черно отчаяние.

От обонянието няма изобщо да има нужда, защото наличието на феромони между партньорите ще се определя чрез специално приложение на база на генетичните данни. Няма да е нужно да се виждате с любимия, защото ще използвате постоянна видео-връзка. Като добавим и симулирана добавена реалност, вие ще правите и секс без ограничения – където пожелаете, независимо дали сте на един и същи континент с вашата половинка.

А ако искате удоволствие на живо, няма страшно. На разположение ще имате страхотен избор от роботи с изкуствен интелект, които може да настроите изцяло по ваш вкус – как да ви наричат, как да се движат, че дори и нещо полезно да свършат, например прочитайки прогнозата за времето или отваряйки бутилка вино.

Така че от Facebook са прави – в интимната сфера на отношенията има още много накъде да се дълбае и технологиите могат още повече „да скъсят“ нашите отношения.

Но засега амбициите звучат повече от скромно. Новото приложение за запознанства просто ще намира партньори извън вече утвърдения ни „приятелски кръг“ във Facebook. Това е добре – така няма да може целият свят да вижда колко всъщност сме сами и отчаяни, докато слагаме поредното селфи, с което демонстрираме, че сме покорили върха на света.

Бедата е какво да правим обаче, ако си падаме по „приятел“, чиито профил следваме. По човек, когото познаваме на живо и краката ни се подкосяват всеки път, когато го видим – онлайн, офлайн и всякак. И който не се интересува и грам от нас.

Какво ще ни посъветваш, Марк? Няма ли да създадете и някое приложение, което да лекува несподелената любов?