Автор
Woman.bg

Когато ти останат само медиуми, магове и врачки!

Когато смъртта те е сграбчила с нокти, а лекарите вдигат рамене, нямаш много варианти. Или се примиряваш, или се бориш докрай. Онкоболната Теодора Маджарова е избрала второто, предприемайки опасно пътуване до Бразилия при „прочутия трансмедиум и лечител на нашето време“ Жоао де Деус. Това става чрез посредницата Кармен Лазарова, която пък може да „приема“ електричество от 220 волта и да го превръща в лечебна енергия.

Когато вдигате пръст срещу лековерието и наивността на Теодора, не забравяйте, че всеки има нужда да вярва в нещо. Особено когато е притиснат до стената от неизлечима диагноза. Светът ти отива по дяволите, метастазите са стигнали мозъка, медицината те е описала, но ето че се появява някой шаман, гуру, медиум или каквото там е, за да ти предложи сламката, за която да се хванеш.

Сламката, която толкова отчаяно ти трябва.

Откакто свят светува, хората вярват в чудеса, независимо колко са умни, почтени и добродетелни. Днешната култура на късмета и бързото избавление не включва отвари от зъб на змия и крак на скорпион. По телевизиите гледаме как шамани и врачки развалят черни магии и „лекуват“ чрез обаждания по телефона. С два клика в интернет откриваме поредния „единствен и неповторим спасител“, купуваме му книгата с „безценни знания“ или директно билет до свещената му обител.

За въпросния Жоао де Деус, който уж излекувал много хора от цял свят, в интернет пише също, че е опериран от рак на корема (защо не е излекувал сам себе си), няма никакво образование, но на година печели по 10 милиона долара от „посещения“ на поклонници и продажба на амулети, отвари, геометрични сувенири и всякакви други брандирани с лика му „реликви“.

Последната надежда звучи абсурдно, но може би Теодора не е имала друга. Последната надежда струва 3000 лева, има лице и организация, конкретна дестинация в централната част на Бразилия и, понеже животът е гаден, свършва като кошмар. Кошмарен урок и за болните, и здравите, които тайно се надяват никога да не бъдат на мястото на Теодора, но явно се интересуват от чудотворни места и конспирации, четат новини за пророчици и обменят опит от квартални гледачки на кафе, боб и карти.

И докато близките на Теодора, дарители, българската и турската държава се опитват да намерят начин да я върнат в България, десетки магове и прочее циркаджии продължават тихомълком и безнаказано да злоупотребяват с болни хора и да осребряват тяхното отчаяние. Кармен Лазарова е нещо средно между медиум, духовен водач, туроператор и продавач на фалшиви надежди, разбира се, отвъд всякакви регламентации и легитимност.

Преброяване на медиумите

Законът за здравето признава алтернативни методи за лечение като хомеопатия и акупунктура, но все пак се изисква медицинско образование за такива практики. Не става, като просто се прокламираш за дъщерята на Жоао Еди-кой-си, нито като предлагаш лечебна вода, електрически масаж и лечение по снимка. Един регистър е разликата между тези, които искат да помогнат, и тези, които често вредят, търгувайки с човешкото нещастие. Тези „медиуми“ упражняват своята „професия“, без да носят отговорност за здравето и живота на своите „пациенти“. Можем само да гадаем колко са на брой. И колко нещастни души са попаднали в лапите им.

Проверката на здравните власти на дейността на Кармен Лазарова е необходима, но и леко закъсняла. Прозявка на спящата държава, която се размърдва от шокиращи случаи, а след това се връща към обичайното си коматозно състояние. Едва ли е толкова трудно измамниците да бъдат намерени и подложени на проверки / санкции. Повече от тях имат сайтове и профили в социалните мрежи, където активно споделят извършените „чудеса“. Едва ли е толкова трудно да се направи кампания за информирания избор на нетрадиционна медицина и рисковете, които може да възникнат от нея.

Всеки има право да вярва. Въпросът е това да не поставя на карта собствения му живот. Грешката на Теодора е, че в своята безизходица не е попаднала на правилните хора. Грешката на обществото е, че продължава да затваря очи за подобен род откровени измами и дори да бъде склонно да им вярва. Ако има начин да предотвратим такива случаи, защо да не опитаме? Защото щом дойдат медиумите, врачките и маговете, значи всички други са се отказали.

Автор: Виктория Димова