Много от нас предпочитат да пазаруват в интернет. Така не само спестяваме време и усилия, но и имаме по-голям избор. Важно е обаче да знаем някои правила, за да избегнем евентуални неприятности. Събрахме за вас няколко хитрости, с които пазаруването онлайн ще е още по-приятно.

10. Купувайте си дрехи в сайтове с подробно описание на размерите

Всеки магазин може да си има своите особености в определянето на размерите. Проучете този въпрос. Желателно е таблицата с размерите да е възможно най-подробна – с мерки за гръдна обиколка, обиколка на кръста и бедрата, дължина на краката и т.н.

Обърнете внимание на ръста и фигурата на манекенката, която рекламира дадена дреха – така ще добиете представа как ще ви стои този артикул. Отделен случай са обувките и сутиените. При първите често не се посочва широчината на стъпалото, а при вторите – дълбочината на чашката. Затова по-добре прочетете отзивите от предишни клиенти.

9. Наблегнете на простите силуети

За предпочитане са моделите с проста кройка. Първо – те лесно могат да бъдат прекроени за вашите нужди в шивашко ателие. Шивашките услуги ще ви струват доста скъпо, ако се наложи да преправяте дреха с много плисета и драперии. И второ – с простите кройки е по-вероятно да не се наложи никакво преправяне.

8. Пазарувайте в средата на седмицата

Ако искате да спестите излишни разходи, постарайте се да пазарувате в средата на седмицата – вторник, сряда, четвъртък. Точно в тези дни магазините по правило предлагат широк асортимент продукти, пускат най-много кодове за намаление и специални предложения.

7. Искайте намаление директно

В почти всички онлайн-магазини има чат за поддръжка на клиентите. Пишете там, ако ви интересува определена категория стоки или просто конкретен артикул. Често служителите от поддръжката могат да дават специални промоционални кодове, които не са широко достъпни.

6. В социалните мрежи има специални намаления

Абонирайте се да следите групите на интернет-магазините, от които пазарувате. Често в социалните мрежи се пускат специални намаления, които не се рекламират другаде. При това магазинът може да предлага различни предложения за всяка група.

5. Ползвайте мобилни приложения за сравняване на цените

Има специални програми, които ще ви помогнат да сравните цените на стоките в много онлайн-магазини. Например PriceMe. Достатъчно е да посочите нужната стока, програмата ще ви изкара списък с магазини с необходимия асортимент и цените. Остава само да изберете оптималния вариант.

4. Ползвайте кешбек-услуги

Намаленията и промокодовете не са единствената възможност да спестите пари. Кешбек е възвръщане на вашата сметка на част от похарчените при пазаруване в интернет пари. По този начин можете да си върнете от 5 до 30 % от стойността на покупката. При това кешбекът постъпва на вътрешния баланс на услугата. Събраните там пари можете да похарчите за други стоки или да преведете на своята сметка.

3. Снимайте на видео разопаковането на поръчаната стока

Когато разопаковате дългоочакваната пратка, непременно снимайте процеса на видео. Ако вътре се окаже нещо различно от това, което сте поръчали, или пък стоката е бракувана, ще имате доказателство за повдигане на оплакване и възвръщане напарите ви. Можете да ползвате за целта дори камерата на телефона си. Важно е видеофайлът да е заснет наведнъж, без прекъсване. На записа трябва да се виждат добре адресът и името на изпращача, както и вашият адрес и дефектите по самия артикул.

2. При регистрация посочвайте рождената си дата

Много компании правят подаръци за рождения ден на клиентите си под вид на допълнителни намаления или ваучери. Обикновено срокът, в който можете да се възползвате от предложението, е един месец.

1. Ползвайте линийка за измерване на пълната обиколка на ханша

Обикновено обиколката на ханша се измерва с шивашки метър на нивото на тазобедрената става. Някои онлайн-магазини обаче молят клиентите си да посочат пълния размер на ханша, в който се отчита и закръглеността на корема. За целта вземете линийка или права летва, допрете я до отпуснатия си корем и измерете обиколката, обхващайки и линийката.

Пожелаваме ви приятно и успешно пазаруване!

Четете още: 25 факта за женските гърди