Автор
Woman.bg

Как да предпазим децата си от сексуалната агресия в интернет?

Един от най-големите страхове на всеки родител (свързани с интернет) e, че детето му ще попадне на порнографски клипове или на сцени, които представят сексуалните отношения по циничен, грозен и примитивен начин. Опасенията им са свързани и с риска от текстове и снимки с откровено сексуално съдържание, на които децата им също биха могли да станат жертви.

Въздействието на материали с открито сексуално съдържание е нееднозначно и в огромна степен зависи от възрастта, предварителния опит и ценностните нагласи на този, който ги възприема.

В съвременните условия на достъп до мрежата е ясно, че въпреки всичките ни усилия, ние не сме в състояние да сложим непробиваема бариера между тези въздействия и децата ни. Затова, в стратегията си как да ги предпазим, Лидерска академия ГЛОУ взе инициативата в свои ръце, предоставяйки на подрастващите информация по наболелия проблем.

За целта, с включване на живо във Фейсбук страницата на Академията Гергана Иванова – студентка по „Нови медии и дигитална култура“ в Университета на Амстердам и изследовател на практиките на тийнейджърите в България, говори за рисковете от онлайн сексуализацията и как да се предпазим от тях. Именно на този проблем е посветена и нейната дипломна работа, върху която Гергана работи в момента.

Повод за избора на тази тема от Гергана е и липсата на достатъчно проучвания у нас по въпроса и все още неясния отговор на въпроа защо го правят, каква е мотивацията им за това.

Презентацията на Гергана е част от инициативата #станисексперт, с която Академията се стреми да даде нужната информация на подрастващите, за да вземат безопасни и информирани решения за своите връзки и сексуален живот. А самата инициатива е част от национална кампания #RanoMiE: Младите хора срещу ранните бракове, половите стереотипи, половата дискриминация и онлайн сексуалния тормоз, която се осъществява с финансовата подкрепа на Български фонд за жените и се провежда за втора поредна година.

За същността на кампанията, за рисковете, които ни дебнат от социалните мрежи, що е то секстинг и как да използваме онлайн платформите пълноценно – бяха част от основните акценти, на които Гергана Иванова обърна внимание.

Що е то секстинг?

Под термина „секстинг“ се разбира изпращането и получаването на сексуално провокативно съдържание посредством социалните мрежи (в Snapchat, Messenger и Instagram например). Според различни дефиниции то може да бъде само и единствено текст, но също така може да включва и снимков материал, както и видео – например полуголи или голи снимки и всичко, което можем да дефинираме като сексуално съдържание, пояснява Гергана Иванова.

Защо секстинг?

Защото това е нещото, което се случва на всеки, нещото, което всички тийнейджъри правят и нещото, в което, без самите те да осъзнаят, изведнъж се оказват въвлечени. Поради простата причина, че почти няма подрастващи, които да не влизат в интернет и да не го използват както за образователна цел, така и за забавление и запознанства. Там обаче освен полезното, дебне и... опасното. Ето защо е толкова важно да си говорим за проблемите, които изникват при връзката потребител – интернет, споделя Гергана.

Четете още: Не се отказвайте: 6 от 10 връзки започват с лош секс

Кога да си направите профил в социалната мрежа?

За да си направите профил в социална мрежа, трябва да сте навършили 13 години, категорична е Гергана.

Още от безценните съвети на Гергана Иванова как да се предпазим от сексуалната агресия в интернет, може да научите от видеото ТУК.