Автор
Woman.bg

Кога ще си намериш мъж най-после? Хора, не ме питайте това!

„Кога ще си намериш мъж най-сетне?“ – някои жени чуват този въпрос по-често, отколкото биха искали. Той включва много аспекти – и „време е да улегнеш“, и „създай семейство като всяко почтено момиче“, и дори „хайде зарадвай ни с внуци вече!“. И човек неволно започва да се замисля – може и наистина да му е време за стабилна връзка и брак?

В тази статия ще ви разкажем как да си изясните собствените си желания и как да реагирате на натиска на околните.

За начало трябва да разберете към кой тип жени спадате. Безусловно всяка жена е уникална, но можем да обособим няколко групи с еднакви стремежи.

1. Семейно ориентирани

Основната им цел е да се омъжат и да си родят деца. Те не искат да правят кариера, за тях е важно да се реализират като майки, съпруги и домакини.

2. Активни

Представителките на тази група не се поставят пред избор „семейството или работата“, а успяват да съчетават и двете. Това е популярен образ, към който се стремят много жени.

3. Мисионерки или кариеристи

Основният им стремеж е да се реализират в избраната от тях сфера. Виждат призванието си в своя принос в развитието на обществото.

Често момичетата се поддават на външния натиск и създават семейство: „Мама иска внуци, ще се омъжа, нека всичко си бъде, както е прието“. Или пък напротив, бягат от брака: „Трябва да направя кариера, сериозната връзка само ще ми пречи“. Стигайки до което и да е от тези решения под чужд натиск, ние губим личните си ориентири и мечти.

Как да разберете дали имате нужда от брак и семейство

За да осъзнаете желанията и целите в живота си, са нужни само три стъпки.

1. Погледнете семейството си

Повечето момичета копират поведението на майките си. Затова се запитайте – в пълноценно семейство ли сте израснали? Как са се държали родителите ви? Например една от клиентките на нашия консултант-психолог се смятала за кариеристка и затова не искала да се омъжва. Но когато психологът я помолил да разкаже за детството си, се оказало, че баща й ги бил изоставил и майка й е отгледала дъщеря си сама.

2. Опишете с думи постановката, която се е запечатала в главата ви във връзка с осъзнаването на детството ви

Същата клиентка, която споменахме по-горе, формулирала нещата така: „Всеки един мъж е бреме и е ненадежден, винаги може да те предаде; трябва да разчиташ само на себе си“.

Тази постановка няма позитивно действие, тя не се базира на стремеж към реализация, а на чувство за обида. Дори ако баща ви ви е изоставил, не бива да приписвате поведението му на всички останали мъже.

Една постановка с позитивно действие ще звучи така: „Не ми трябват деца, за да се чувствам реализирала се. За мен е важна работата в голяма компания или приноса ми за науката“.

Ако вашата постановка само ви пречи да живеете, трябва да я преформулирате. Звучи лесно, но всъщност е много трудоемък процес, за който ще е добре да потърсите помощ от специалист.

3. Погледнете щастливите семейства


Намерете пет щастливи семейства и им отидете на гости. Поговорете си с тях, разпитайте как са изградили връзката си и какво означава за тях половинката.

Клиентката на нашия експерт намерила в обкръжението си седем такива семейства. Още първото гостуване разтопило леда в сърцето й. Тя видяла една реализирала се жена със съпруг и син, доволна от живота си и от връзката си. Съпрузите не били бреме един за друг – напротив, те се подкрепяли и стимулирали половинката да се развива.

Може би след като отидете на гости на пет щастливи двойки, ще разберете, че ще се чувствате по-удобно сами. Това също е добре. Вече ще знаете, че не искате да си прахосвате силите за изграждане на връзка – и ще можете с пълна увереност да се реализирате в други сфери.

Как да се държите с хората, които ви противодействат

Основният съвет е много прост – отдалечете се от хората, които ви оказват натиск. Увеличете максимално дистанцията. Ако имате такава възможност – прекъснете напълно общуването с тях.

Не се притеснявайте, ако в резултат на това се окаже, че няма с кого да си поговорите. Когато осъзнаете собствените си желания и цели, ще започнете да привличате хора със сходен мироглед.

Ако ви притискат вашите роднини, няма да можете да ги изключите от кръга си на общуване. Просто приемете тяхното мнение и запазете своето. Недейте да влизате в спорове, доказвайки правотата си. Достатъчно ще е да обичате роднините си – с времето те ще приемат вашата позиция.

И не се съмнявайте нито за миг в избора си – това си е вашият живот и само вие решавате как да се реализирате.