И първите дами също плачат. Животът им съвсем не е само цветя и рози и Мелания Тръмп е поредното доказателство за това. Президентските съпруги в САЩ по традиция имат много общо помежду си – нямат работа, нямат заплата и много често са предавани от съпрузите си. Последният пример - Доналд Тръмп и аферата му с плеймейтката Карън Макдуугъл, още в началото на брака му с Мелания.
Тръмп, който разбира се отрича да е имал връзка със сексапилната дама, обаче нито е първият, нито последният държавен глава, който мами жена си. Изневярата е запазена марка на американските президенти, макар че през годините обществото е развило огромна нетърпимост към подобен тип поведение, може би заради движения като #MeToo. По-отдавна обаче имаше друга сделка между силните мъже и техните съпруги - нежните половинки тихо затваряха очи за изневярата в замяна на ползите, които извличаха от богатството и славата на мъжете си.

Примерите са много, но днес разказваме за най-ярките от тях. Защото изневярата преследва като прокоба почти всички първи дами на САЩ. А понякога тези прояви са толкова очебийни, че се чудиш как е възможно да си на такъв пост и да си позволяваш такова поведение.

Президентът Линдън Джонсън например изобщо не криел палавите си забежки. Той бил известен със склонността си да обгражда най-красивата жена на събитията, на които присъствал, а до края на вечерта на подобно мероприятие почти винаги имал червило по яката на ризата си. Най-скандалното е, че съпругата му Лейди Бърд често присъствала на тези закачки. Била принудена да му се моли да спре да я срами пред останалите.
След смъртта на Джонсън журналистка попитала Лейди Бърд за репутацията му на женкар. „Ооо, той просто обичаше хората. Не можем да изключим половината човечество - жените, нали?“, казала тя. За каква дискретност само става въпрос.

Джаки Кенеди и Хилари Клинтън са най-известните примери за униженията, които може да изтърпи една първа дама. И въпреки това те бяха перфектните съпруги за своите мъже – интелигентни, остроумни и преди всичко дискретни.

Джаки Кенеди обаче имала много силен коз за разлика от Хилари. Медиите. По времето на Кенеди репортерите се съгласили да не публикуват подробности за аферите на Джон Кенеди. Веднъж Джаки казала на свой приятел: „Не ме вълнува с колко момичета спи Джак, стига да знам, че той знае, че това е грешно. А той сега знае.“

През далечната 1956 г. техен близък приятел съветва Джон да поспре малко с фриволното си поведение, ако иска да оцелее като президент. „Жените просто го привличаха, както и той тях“, казват близки до двойката.
Срама, който Хилари е принудена да понесе в началото на 90-те, е нещо, от което се страхува всяка жена. Историята с Моника Люински и съпруга й Бил бе толкова скандална, че дълго ще се помни. И за разлика от Джаки, която можеше да разчита на дискретността на медиите, то Хилари нямаше този късмет. Тя трябваше да застане пред журналистите и да коментира случая и как той се е отразил на брака й.

Да, Клинтън унижава жена си, но тя намира свой начин да се справи с това. И в крайна сметка обвинява Републиканската партия, че се опитва да съсипе мъжа й. А на изслушването на Бил, Челси, дъщеря им, държи ръцете и на двамата си родители.

Хилари въпреки всичко остава с мъжа си, както и всички останали първи дами. Това да си първа дама на най-голямата сила на планетата за съжаление изисква много жертва...