Един от най-деликатните въпроси, които могат да възникнат между близки приятели и дори роднини, е финансовата помощ. Много често, когато съдействаме на някого в даден момент, давайки му пари назаем се налага да се съобразим и със собственото си материално състояние. Понякога нямаме възможността да подпомогнем човека, който се обръща с молба към нас. А освен това, в някои от случаите не можем да бъдем сигурни, че той ще бъде коректен и ще ни върне дълга. Ето как да избегнем неудобната ситуация, без да прекратим добрите си отношения и как да се съгласим да помогнем, без да изпитваме притеснения, че ще останем излъгани:

На първо място помолете човека да даде краен срок за връщане на парите и не се срамувайте да го попитате какво ще се случи и как той ще се издължи, ако не успее да спази времевите граници, които е задал.



При всеки случай трябва да имате едно наум, колкото и да сте близки с тази личност, че може и да не получите парите си обратно. Съобразете как тази сума ще се отрази на бюджета ви и дали можете да си позволите риска. Никога не давайте повече, отколкото можете да загубите.

Винаги имате възможността да откажете, никой няма право да ви се разсърди за решението, което сте взели. Все пак, изтъкнете причините, които са ви накарали да дадете отрицателен отговор.

Разбира се, всичко е много по-различно, ако децата ви поискат заем от вас. В случай, че те се обърнат към вас с молба да им заемете средства за голяма стъпка в живота им, то тогава трябва да се отзовете, очаквайки заемът да се превърне в подарък.



Когато имате сложни финансови отношения със съквартиранти:

За много хора парите са неудобна тема за обсъждане, но се налага да преодолеем дискомфорта си в името на спокойния живот. Ако живеете с приятели, съвсем редно е да разделяте сметките си по равно и да покривате заедно седмичния пазар. Най-разумният начин да се избегнат недоразуменията и напрежението е, ако разписвате подробно задълженията на всекиго. Документирайте какво дължите вие и съквартирантите ви и обсъждайте сроковете без притеснение. По този начин ще решите всички възможни неудобни ситуации.

Четете още: Вдовец откри двойничка на мъртвата си съпруга месеци след смъртта й