Автор
Woman.bg

Как идеята за перфектния мъж проваля живота ни

Холивудските филми ни накараха да вярваме, че някъде там има перфектен мъж, който ни чака. Той е не просто съвършен, а онази половинка, която ще осмисли съществуването ни и ще сложи край на всякакви екзистенциални кризи и противоречия.

Като цяло идеята да търсиш щастието си извън себе си и да вярваш, че трябва да се появи някой, за да се превърнеш в завършена и удовлетворена от живота личност, е доста плашеща и без да сме психолози, смеем да твърдим, е признак за някакъв вид емоционални и психологически проблеми.

Но това е друга тема, днес ще обърнем внимание на начина, по който идеята за единствения, за принца на бял кон, проваля интимния ни живот и съсипва връзката ни с потенциално подходяща за нас половинка.

"Дамите, които живеят с идеята за Единствения и Перфектния, често имат нереалистични изисквания към партньора. За да бъде един мъж човекът до тях, той трябва да покрива строго определени критерии и ако не се вписва в изградения образ, връзката моментално се прекратява. Имам много пациентки, които смятат непокриването дори на само един от критериите за знак, че насреща не стои техният човек и слагат край на иначе иначе добре развиващи се отношения. Няма нищо лошо в това да знаеш какъв искаш да е партньорът ти, но е много пагубно да живееш с идеята, че една връзка има бъдеще само, когато е перфектна. Няма такова нещо. По начало едни отношения не са успешни по стечение на обстоятелствата, а защото двамата души работят за това. Защото имат силата, куража, любовта и уважението, необходими им да изградят хармонична връзка", разкрива психоложката Рейчъл Дейвис.

"Митът за Единствения и желанието да се намери някого, който да е перфектната половинка във всеки един аспект от живота – социален, емоционален, интелектуален, сексуален и така нататък, създава прекалено голямо напрежение и влияе пагубно на психиката. Ако човекът насреща не е идеален и не се вписва до последния детайл във вече създадения образ за Единствения, жената започва да изпитва усещането за неудовлетвореност и да се чуди дали тревата на съседа не е по-зелена. А това е много пагубно, защото постоянното вътрешно неудовлетворение е предпоставка за изпадане в депресивно състояние", разяснява Рейчъл.

"Митът за Единствения е подхранван на много нива - от холивудската индустрия, от изкривения свят, който социалните мрежи рисуват, от разказите на приятелки, които подчертават колко е прекрасен мъжът им, но пропускат ежедневните караници. Въз основа на всичко това много дами започват да вярват, че ако отношенията им не са хармонични през 100% от времето, значи те не са с точния човек. Истината е, че всяка връзка има върхове и спадове, нито едно състояние на духа или нито един модел на взаимоотношения не е константа и колкото по-рано проумеете това, толкова под-добре. Спрете да вярвате в измислици за принца на бял кон и ако обичате някого, го приемете с неговите силни и слаби черти, приемете и връзка си с любимия с нейните плюсове и минуси. Ако се обичате и уважавате, работете заедно за пренебрегване на егото и съграждане на отношения, лежащи върху разбирането, взаимността и мисълта за другия, а не бягайте след първия скандал", допълва психоложката.