Автор
Woman.bg

Как да създадете план за здравословен и активен начин на живот?

Представете си, че пред вас е перфектната рокля, която е с дизайн по ваш вкус, направена е точно по мярка и я намирате по време на разпродажба! Чувството е страхотно, нали? Това е усещането и когато постигнете баланс в ежедневието си. Когато животът се синхронизира с вашите желания, независимо дали става дума за дрехи, работата ви, приятелство или режим за здравословно хранене, е изключително лесно да се ангажирате с него за дълъг период от време без колебание.

Създаването на идеалния личен хранителен режим и режим за тренировки ще помогне на тялото ви да се чувства по-добре и ще ви мотивира да запазите резултатите за по-дълг период от време.

Рядко отделяме време за самите себе си, а всъщност е много важно от време навреме да поспрем, да си дадем сметка какви навици практикуваме ежедневно и ако е необходимо да внесем корекции, за да подобрим качеството си на живот. В този материал ще ви дадем няколко ценни съвета, които ще ви помогнат да се чувствате енергични и заредени с положително настроение. Съветваме ви да си отделите малко време, в което никой няма да ви притеснява и да следвате препоръките ни стъпка по стъпка.

Вашият режим за здравословен и активен начин на живот

Самооценка

Здравето и благосъстоянието ви зависят от комбинацията от много условия, когато решите да влезете във форма и да сте здрави. Хранене, почивка, нива на стрес, работни ангажименти и, разбира се, вашите гени, са само част от факторите, които могат да окажат влияние върху личните ви резултати и напредък. За да подобрите състоянието на тялото си и да подобрите физическото си състояние, трябва да помислите цялостно и да анализирате много области от живота си. Много често се съсредоточаваме върху едно парче от пъзела, докато пренебрегваме останалите. Някои се фокусират само върху хранителния режим и не обръщат внимание на тренировките, а други опитват с упражнения, с които компенсират неправилния хранителен режим. Вярваме, че най-лесно можете да достигнете до успеха, ако се замислите върху по-голяма част от малките парченца от пъзела в ежедневието си и направите промените в един ден наведнъж.

Ето някои въпроси, които можете да си зададете преди да пристъпите към изграждането на личния здравословен режим за активен начин на живот, така че той да отговаря изцяло на вашите нужди. След като отговорите на тези лесни въпроси, можете да оцените ежедневните си навици и да въведете положителните промени.



Отговарят ли хранителните ви навици на степента ви на активност?

Има зависимост между ежедневната активност и количеството нутриенти, които осигурявате на тялото си - колкото сте по-активни, толкова повече хранителни вещества трябва да приемате. Тялото ви изисква постоянно снабдяване с макро и микроелементи всеки ден, за да ви даде възможност да сте в най-добрата си форма. За да можете да се възстановите след тренировка, трябва да сте сигурни, че подсигурявате ежедневния препоръчителен прием на протеини и витамини. Хидратацията и спазването на хранителен график могат да донесат много ползи за тялото ви. Помислете за воденето на дневник с ежедневната консумация на храна и добавяйте седмично бележки и коментари, за да определите как се чувствате.

Спите ли достатъчно?

Ако сънят ви е по-малко от 6-8 часа на нощ, трябва да намерите начин да подобрите навиците си, за да осигурите на тялото си достатъчно време за почивка, възстановяване и презареждане.

Похапвате ли нездравословно между основните хранения?

В случай че осъзнаете, че междинните ви хранения през деня не са здравословни и са с ниско съдържание на полезни хранителни вещества, но с висока енергийна стойност, опитайте да намерите по-здравословни варианти, които ще задоволят моментния ви глад без да трупате допълнително калории.



Колко часа е работната ви седмица?

В България нямаме практиката да пресмятаме колко часа работим седмично, но това е изключително полезна информация, която ни дава още една гледна точка. Ако работите повече от 50 часа седмично, това може да допринесе за високите нива на стрес. Отделете време, за да анализирате начина си на работа и да преценете как да сте по-ефективни, като планирате по-добре работния си ден и намалите до минимум загубата на ценно време.

Упражнявате ли се достатъчно, за да достигнете поставените цели?

Дневните 30-минутни тренировки в 5 дни от седмицата са от основно значение за вашето здраве. Ако искате да постигнете повече от задържането на настоящето ви фитнес ниво, е необходимо да намерите начин да добавите допълнителни минути за упражнения към вашия график. Когато планирате от 45 до 60 минути дневно за тренировка, можете да следвате добре изградена и продължителна програма и едновременно с това можете да осигурявате достатъчно време за загрявка и разпускане след натоварването.

Използвате ли индивидуален подход?

Тренировъчните и хранителните планове не са еднакви за всички. Всички ние имаме индивидуален тип на тялото и всеки от нас реагира по различен начин на упражненията или пък на промени в начина на живот. Помислете за следното: ако имаше една точно определена формула, всички ние щяхме да сме професионални спортисти и да изваем перфектни фигури. Опитайте да съсредоточите вашия режим за активен и здравословен начин на живот върху това, което ви доставя удоволствие и лична наслада. Изберете време за упражнения, което отговаря на вашия график и намерете начин да въведете добри лични практики в ежедневната си програма.

Позитивни ли сте?

Начинът, по който се чувствате, може да се отрази положително или негативно върху енергийните ви нива, върху нивото на усилията, които полагате и съответно върху резултатите, които постигате. Старайте се да бъдете позитивни, записвайте целите си и затвърждавайте вашата отдаденост в постигането на здравословен начин на живот. Това помага да останете мотивирани.



Сравнявате ли се с околните?

Един от най-обичайните навици при хората е да се сравняват с хората около тях. Всъщност, да се вдъхновите от напредъка на някой ваш приятел може да е допълнителна мотивация и да ви подтикне да работите по-усилено за постигане на личната ви цел. Но когато прескочите границата и започнете да се сравнявате с околните, има вероятност да се разочаровате от личния си прогрес и да се откажете. Винаги помнете, че вие сте уникални и вашият личен прогрес е именно това – личен!

Отделете време, за да изградите режим за здравословен и активен начин на живот по ваш вкус. Правете малки промени, създайте полезни навици и се старайте да запазите позитивния подход към постигането на вашите цели – дори и в тези дни, когато не всичко върви по план.

Саманта Клейтън – Старши директор Световен фитнес и Обучение в Хербалайф; Сертифицирана към Международната Асоциация за спортни науки (ISSA) и Американската асоциация за аеробика и фитнес (AFAA);