Автор
Роси Кацарова

Безпощадната мода, която понякога убива

Несъмнено разбиранията за красота се променят и то доста бързо. Към днешна дата тоалетите и аксесоарите, които родителите ни са носили през 70-те, ни изглеждат смешни, а какво остава за модата, която е властвала преди столетия.

От погледа на съвременния човек редица тенденции от Ренесанса и Викторианската епоха изглеждат просто налудничави. Имаме предвид тенденции като рисуването с мастило на вени по деколтето, защото се смятало, че видимите кръвоносни съдове правят дамата по-привлекателна, или пък прикриването на веждите и умишленото издължаване на челото, което се постигало чрез обръсването на част от косата.



Изкуствената бенка не е тенденция, зародила се през 90-те години на миналия век покрай изящната Синди Крауфорд, а е част от дамския макиаж още през XVIII век. Нещо, което мнозина не знаят обаче, е, че по време на Просвещението бенката е била не просто акцент в грима, ами инструмент за флирт и ключ към деликатното уреждане на среща.

В зависимост от това къде на лицето е поставена тя дамата показвала своите романтични желания и търсения. Ако бенката не е кръгла, дамата давала индикация, че е съгласна за нощна среща. Ако е на горната устна означавало, че е свободна за брачни предложения, а ако е на дясната буза - че е омъжена, а на лявата - че е вдовица.



Има обаче и не малко пъти, в които тенденциите от миналото не са забавни, а плашещи, защото дамите са застрашавали живота си, за да бъдат харесвани и актуални. Една от тези тенденции е носенето на кринолин, за което вече Ви разказахме (виж тук), а кои са другите може да разберете в следващите редове:

Модата и арсенът

По време на Викторианската епоха роклите в зелен цвят се превръщат в истински хит, но за да се постигне точният нюанс на цвета, който е актуален тогава, шивачите смесвали мед и арсен.

По онова време науката все още не била установила вредното влияние на химичния елемент върху кожата. Затова и не разбирали защо носенето на въпросните дрехи причинява на дамите силни алергични реакции.

Четете още: Гарантиран смях: Абсурдните изобретения от миналото



По време на същата епоха жените използват арсениеви съединения и в състава на козметичните си продукти. Освен това през XIX век било модерно да се яде арсен за "цъфтящ вид на лицето и блясък в очите". Въпреки че видимите странични ефекти от приемането на арсена в някакъв момент започват да притесняват дамите, те не се отказват от употребата му дълго време.

Историческите източници от онова време свидетелстват, че дори гърчовете и многото смъртни случаи вследствие на приемането на химичния елемент, не убеждават жените да спрат да го прилагат като средство за разкрасяване.



Прехапване до кръв вместо червило

Тъй като кралица Виктория забранява грима, дамите намират начин да компенсират липсата на носенето на червило по доста интересен начин, а именно чрез прехапването на устните. Така те си осигурявали желаната руменина.

Хеликоптер обувки

В Европа от XV до ХVII век са разпространени така наречените обувки хиликоптер. Те са били на платформа висока близо 50 сантиметра и са били истински хит сред благородничките. От една страна, защото са предпазвали роклите им от калта, а от друга - защото те вярвали, че колкото са по-високи, толкова по-ясно си личи тяхното класово превъзходство.