Автор
Woman.bg

Каква всъщност е разликата между мъжа и жената

Може и да е необичайно, но не и невъзможно животът да ни срещне с жена водопроводчик или механик. А знаете ли, че едва 35% от лекарите в Америка и Англия са от женски пол?

Най-малък процент от жените в медицината са неврохирурзи, 20-25% са невролози и 50% са психиатри. Това трябва ли да ни говори нещо, и какво?

Двата пола са създадени, за да се допълват. Единият е силен физически и обича да следва логиката, докато другият е склонен да се поддава повече на емоциите и чувствителността. Затова и понякога категоризираме едни професии като „мъжки“ и други като „женски“. Разликата между нас обаче се крие не само във възможностите, способностите и целите ни, но и в начина, по който сме устроени.

Жените по рождение имат две Х хромозоми, а мъжете имат една Х и една У хромозома, като последната има много съществена функция. Още докато плодът не е пораснал напълно в утробата, у хромозомата оформя тестиси. Ако я няма, както е при жените, се образуват яйчници. От там нататък тестостеронът, който мъжете притежават в много по-голямо количество от жените, играе важна роля в развитието на мозъка, съответно и в поведението.

Цял живот момчетата си играят с коли, влакове и пистолети, а момичетата – с кукли и плюшени играчки. Ако наблюдавате обратната ситуация, това означава, че при даденото момче има необикновено занижено количество тестостерон, както и при момичето необичайно високо количество тестостерон.

Разбира се, средата и родителите, също имат своята роля в израстването на един мъж и една жена. Оформянето на характера и потребностите ни, е смесица между биологичните ни дадености и социалния ни опит.

Проучванията показват, че мъжете се интересуват повече от механика, техника и от логически задачи, докато жените са привлечени от емоциите, отношенията между хората и винаги са готови да покажат съпричастност. Донякъде заради това се смята, че дамите не притежават толкова рационална мисъл и затова сред тях по-рядко се срещат добри шофьори, механици или математици. Като цяло мъжкия пол не се отдава толкова на емоциите си, колкото на логическото си мислене. И въпреки че живеем в модерен свят, в който жените работят наравно с мъжете и са се преборили за равноправие, физиката и емоционалните им възприятия не се променят коренно. Да, една дама вече може да бъде политик, полицай или войник, но тя отново е чувствителна и състрадателна. Обича красивото и се води на първо място от емоциите.

Разликите в устройството на мозъка между мъжа и жената оказват решаващо влияние върху отношенията им. Затова много често настъпват неразбирателства и дори тежки спорове. Истината е, че за да сме щастливи, трябва да сме склонни да разберем другия. Трябва да сме достатъчно зрели, за да възприемем чуждата гледна точка и начина, по който природата ни е създала. И макар обществото да дава възможност на всекиго да бъде това, което желае, ролята на мъжа и жената остава почти същата, каквато е била в древни времена.