На 22 март отбелязваме Световния ден на водата. „Вода за мир“ е мотото на Световния ден на водата тази година. Акцентът е поставен върху това, че водата може да създаде мир или да предизвика конфликт.

Темата подчертава решаващата роля на трансграничното водно сътрудничество за насърчаване на мира и устойчивото развитие в рамките на Конвенцията за водите.

Изменението на климата е реална и безспорна заплаха за цялата ни цивилизация. Ефектите вече са видими и ще бъдат катастрофални, ако не действаме сега. Ето защо темата на Световния ден на метеорологията през 2024 г. е под мотото "На предната линия с действия за климата", отбелязват от НИМХ.

За отбелязване на професионалните си празници Националният институт по метеорология и хидрология, заедно със своите филиали във Варна, Кюстендил, Плевен и Пловдив, и с хидрометеорологичните обсерватории в страната, организира на 22 март Ден на отворените врати. Предвидени са разнообразни тематични инициативи за посетителите.

Милиони момичета по света са принудени да ходят пеш по 6 часа всеки ден, за да осигуряват вода за битови нужди на техните семейства. По този начин те губят достъп до образователната система. В резултат много жени имат ограничени възможности да навлязат на пазара на труда.

По отношение на водата в световната икономика, секторът, който използва най-много водни ресурси, е селското стопанство. Там се потребява около 70% от общото количество вода в световен мащаб. 15% се използват в индустриалното производството и 15% за домашна употреба.

Освен това водният проблем излиза извън връзката с икономическата активност на населението на света.

Днес, осем от всеки десет души живеят в отдалечени селски райони, които не разполагат с подобрени източници на вода. В тази ситуация са около 663 милиона души по света. Тези цифри могат да се намалят с участието на различни заинтересовани страни.