На 30 и 31 януари 2016 година Домът на киното ще се присъедини към 45 кина в Европа с едновременни прожекции от 45-то издание на Международния филмов фестивал РОТЕРДАМ.

Всички киномани в София ще имат възможноста да гледат 2 нови европейски заглавия още на премиерните им дати, по време на фестивала – духът на Ротердам ще се пренесе за малко и при нас!

Двата филма, представени в Дома на киното, са датският проект „Моделът” (The Model) и шведската продукция „Хеликоптер боклук” (The Garbage Helicopter). „Моделът” е историята на 16-годишната Ема, която започва кариера на модел в Париж, без да подозира за неписаните правила на модния бизнес относно любовта и секса. Един деликатен разказ за съзряването и пътя към него, осеян с изкушения и обещания, които опорочават. „Хеликоптер боклук” е абсурдна история-пътешествие - за трима младежи, 20-ина годишни безделници, и един антикварен часовник (дали е счупен или не?), който трябва да бъде върнат на баба им. Извадки от шведската култура, обхванати в една черно-бяла вселена в стил Джим Джармуш, с хумор, по-сух от коледна елха на 7-ми януари.

На 30 и 31 януари е първият официален публичен показ на двата филм и зрителите на Дома на киното ще имат уникалната възможност да им се насладят в самия премиерен ден, присъединявайки се към няколкохилядната публика на Ротердамския фестивал!

Създаден през 1972 г. от Хуберт Балс като форум на алтернативното кино, Международният филмов фестивал Ротердам е едно от утвърдените европейски кино събития, отстояващо статута си на откривател на таланти. Значимо е участието във фестивала от българска страна – само през последните няколко години „Виктория” на Майя Виткова и „Урок” на Кристина Грозева и Петър Вълчанов са сред заглавията, включени в официалната селекция на фестивала и претенденти за престижния „Тигър”.

След всяка прожекция, зрителите ще имат възможност да се включат в дискусия, предавана на живо от Ротердам – единственото условие е да имате онлайн достъп, за лайв стрийм на събитието от сайта на фестивала, IFFR.com/Live

Повече информация за филмите и техните автори ще намерите по-долу.

ЗА ФИЛМИТЕ

„Моделът” / The Model
Дания, 2016, 105 мин
Реж. Мадс Матиесен / Dir. Mads Matthiesen
В ролите: Ед Скрийн („Дедпул”, „Транспортер: ново начало”, „Игра на тронове”), Ивоник Мюлер, Клеър Тран и др.


„Готова ли си?” пита бащата, докато карат към летището. Ема, все още тийнейджър, кима утвърдително. Представите й, че камерата ще улови само нейния изящен силует, са разбити на пух и прах, когато още в първия снимачен ден топ фотографът Шейн Уайт я моли да се превъплати в изкусителна нимфоманка.

Режисьорът Мадс Матиесен използва бавни, продължителни кадри, за да предаде „пътуването” на Ема из света на модната индустрия в търсене на място сред променливите правила, под ръководството на Шейн. Ема бързо придобива необходимия егонцентризъм, за да издържи и да бъде забелязана. „Моделът” рисува деликатен портрет на нейната чувственост, от която агенцията се възползва всеки път като разменна монета при преговори и сделки. Постепенно Ема осъзнава, че похотта е валута в модния бизнес. Накрая тя жертва своята невинност в нелекия избор между желаната работа и здравия разум.



Мадс Матиесен - Биография

Мадс Матиесен е роден през 1976 година в Дания, завършва филмова режисура в Копенхаген, снимайки на Супер 16. Първият му късометражен филм „Maveonde” излиза през 2001 г. През 2006 късометражният му проект „Mum” е представен на фестивала във Венеция. Петият му проект „Dennis” (2007) печели няколко международни награди. През 2012 година неговият пълнометражен дебют „Teddy Bear” излиза на голям екран. „The Model” (2016) е вторият пълнометражен проект на режисьора.

* * *
„Хеликоптер боклук” / The Garbage Helicopter
Швеция, 2015, 99 мин
Реж. Йонас Селберг Аугустсен / Dir. Jonas Selberg Augustsén


Един ден Баба Сирпа се събужда с мисълта за стария си часовник и решава да си го поиска обратно. Вече е минало повече от година, откакто го е дала за ремонт - стига толкова. Два дни по-късно тримата й внуци-безделници се качват в стария Сааб 900 Турбо – заедно с часовника – и потеглят към баба си. Изминават 1000 км в абсурдно пътешествие, през изоставени магистрали, любопитни забележителности като „най-голямата резачка за сирене”, без да се съобразяват с камерите за превишена скорост.
Повтарящите се шеги придобиват допълнително значение с всеки изминал километър, разкривайки ромския произход на главните герои. Така привидно сухо комичния филм-пътуване, обсъждащ кръстословици, опаковъчна хартия и хеликоптер за боклук, всъщност споделя детайли, свързани с културното наследство и расизма.


Йонас Селберг Аугустсен

Йонас Селберг Аугустсен е роден през 1974 година в Швеция, учи „Кино и видео” в гимназия „Каликс”, последвано от три-годишно обучение по кинорежисура в академията „Валанд”, Гьотеборг. След дипломирането си Аугустсен прави премиера на късометражния си филм “Freedom Calf” (2005). Следващият му късометражен проект „Autumn Man” (2010) печели няколко награди. „The Garbage Helicopter” (2015) е неговият пълнометражен дебют.


Следете информационните канали на София Филм Фест и Дома на КИНОТО!