Вечният въпрос "Какво да си облека?" тормози човечеството от векове, при това не само женската част от него. Колкото и да отричат понякога, мъжете имат нужда от дрехи. Затова MINI реши да помогне на изпадналите в колебание жени, които се чудят какво да подарят на половинките си за следващия рожден ден, и пусна MINI Gentleman's Collection.

"Шофирането на MINI е изявление. А вече и носенето на MINI. По повод на 88-ото Pitti Uomo MINI си сътрудничи с шестима млади италиански таланти и ръководството на модното изложение за мъже Pitti Uomo, за да създаде първата MINI Capsule Collection. Резултатът – шест висококачествени аксесоара, които съчетават италианското занаятчийско изкуство с креативни и иновативни детайли, вдъхновени от новото MINI Clubman", обясниха от MINI.

Традицията среща модерното

От тази базирана на симбиозата съвместна работа на дизайнерите на марките SuperDuper, TYG Spectacles, Alberto Premi и Pijama; парфюмеристката Paola Bottai и екипа на Proraso с илюстратора Pietro Nicolaucich заедно с MINI бе създадена „MINI Gentleman’s Collection inspired by MINI Clubman“. Резултатът са красиви модни класики, които срещат модерния език на формите. Дизайнерите са черпили вдъхновение от пулсиращата модна сцена на Италия, традиционното шивашко и занаятчийско изкуство, както и от новото MINI Clubman, което ще отпразнува световната си премиера през 2015 година. Шестте аксесоара за джентълмени включват шапка, слънчеви очила, обувки, чанта, парфюм и комплект за бръснене.

SuperDuper: шапката на джентълмена

Кръглата форма е класическа, материалите са изискани: шапката за джентълмени е креативно бижу. Тя е изработена по традиционна ръчна технология от висококачествен филц. Вътрешната й лента е вдъхновена от кожата на висококачествените тапицерии, които се използват при MINI Clubman. Цветният двоен шев е друг, характерен за MINI елемент. Лейбълът SuperDuper е познат с това, че комбинира традиционното шапкарско изкуство с модерен език на формите и особени детайли. Основан е през 2011 година във Флоренция от Илария Конрачини, Вероника Корначини и Матео Джиоли.

TYG Spectacles: слънчевите очила на джентълмена

Задължителен елемент на джентълмена: слънчевите очила. Благодарение на комбинацията от висококачествен ацетат и матиран метал те имат индивидуално, елегантно-спортно излъчване. Елипсовидната форма и редуцираният дизайн отразяват дизайнерските елементи на новото MINI Clubman. Абревиатурата „TYG“ означава „Three Young Gentlemen“. Става дума за тримата основатели на италианския Eyewear лейбъл, всеки от които има свой напълно индивидуален стил, но една и съща визия: да създават премиум слънчеви очила, които комбинират непреходността с духа на времето. Използвани са само изработени на ръка материали на традиционната фирма Mazzucchelli Varese, както и висококачествени стъкла на Carl Zeiss Vision.

Alberto Premi: обувките на джентълмена

Обувките на MINI Gentleman’s Collection са градски и в същото време елегантни. Те са комбинация от най-фина кожа и модерна, ултралека микроподметка. Дизайнът на обувки е в кръвта на Алберто Преми: неговият баща е дизайнер на обувки от над 30 години. При занаятчийското производство на обувки Преми – също като MINI – залага на иновативните материали, необикновените цветови комбинации и особените детайли. На 87-ото Pitti Uomo през 2015 година MINI и Pitti го отличиха като най-талантливия млад дизайнер.

Pijama: чантата на джентълмена

"Стилистична гъвкавост” - така бихме описали чантата от колекцията MINI Gentleman. Тя може да бъде използвана като раница, чанта за документи или Shoulderbag. Интелигентната система от вътрешни джобове, също като новото MINI Clubman, осигурява максимално пространство за съхранение. Независимо дали става дума за ноутбук, смартфон или слънчеви очила – тук всичко си има собствено място. И то е добре защитено – благодарение на използването на неопрен като носещ материал за модния горен плат. Лейбълът Pijama е основан през 2006 година от модната дизайнерка Моника Батистела и архитекта Серджо Гоби. Тяхната запазена марка: неопрен, комбиниран с различни текстилни материи.

Paola Bottai: ароматът на джентълмена

„Култивиран, космополитен и малко тайнствен”, така парфюмеристката Паола Ботай описва аромата на MINI Gentleman’s Collection. Той включва дървесни нотки, но и подправки, които напомнят за далечни страни. Защото MINI Gentleman, продължава Ботай, „впечатлява с детайлите.” Паола, специализирала се върху ароматите за мъже, е изучила това изкуство в столицата на парфюмерията: в Institute of Perfumery в Грас, Южна Франция. Оттогава тя създава характерни Odeure за различните продукти – от класическия парфюм до препарати за поддържане на брада.

Proraso: комплектът за бръснене на джентълмена

Бръсненето с бръснач е най-старият и може би най-изтънчен метод. Един джентълмен владее това изкуство. Особено стилна е грижата за брадата с Shaving Kit на MINI Gentleman’s Collection, който се състои от класическа четка за бръснене, Pre Shaving Cream, Shaving Cream и After Shave Balsam във визия Vintage Barber. Опаковката на комплекта е създадена от италианския илюстратор Пиетро Николаучич. Продуктите на марката Proraso от Флоренция са класически при мокрото бръснене. От повече от 70 години италианския производител пази като съкровище формулата на качеството, базирана върху евкалиптовото масло. Продуктите на Proraso са приети за гаранция за нежно и прецизно бръснене. При своите творби Пиетро Николаучич работи основно с молив и водни бои, а сред неговите клиенти са Moschino, Sisley, Benetton, Etnies и Nike. Страхотен подарък.

MINI и Pitti Immagine.

Pitti Uomo е специализирано изложение само за мъже, от 1972 година се провежда два пъти годишно във Флоренция. Стимулират се млади, бързо развиващи се и неконвенционални модни лейбъли. От януари 2015 година MINI и Pitti Immagine си сътрудничат при различни проекти. Така например на 87-ото Pitti Uomo MINI и Pitti отличиха младия дизайнер Алберто Преми като най-големия талант на изложението, който през април 2015 година представи своята иновативна колекция от обувки в Special MINI Edition на Salone del Mobile 2015.