Не е тайна, че някои от най-големите световни успехи в най-различни сфери са постигнати след множество неистови опити буквално в последните минути. Е, ние опити няма да правим, но и нас ни делят едва няколко часа от края на потребителското гласуване в надпреварата "The Venture". Част от нея е и българският стартъп "Arthesis", който бе селектиран от Chivas Regal и се съревновава с останалите 15 финалисти за вота на публиката и първоначално финансиране от 250 хил. долара.

Амбициозните български предприемачи са убедени, че имат необходимите качества и потенциал да се наредят сред петте стартъпа, между които ще бъдат разпределени останалите 750 хил. долара. От нас обаче зависи дали няма да получат солиден бонус още преди да е дошло време за голямата награда. Георги, Атанас и Демир решават преди време, че имат знания, воля и сила, за да стартират бизнес, от който полза могат да имат не само те, но и милиони други хора по света. Оказва се, че както и в много други случаи, и при тях "проблясъкът" идва съвсем случайно, при това от приятел.

"Срещнахме Илиян във фитнеса, в който започнахме да тренираме. Беше инструктор и се зае да ни помага. Впоследствие разбрахме, че е с протеза на крака, тъй като е с ампутация под коляното, и никак не харесва външния си вид. По това време се занимавахме с 3D-принтиране и се замислихме по какъв начин да го изненадаме и да му помогнем. След един брейнсторминг, няколко несполучливи опита и много вълнение от наша страна, първият прототип на "Arthesis" излезе на бял свят. Илиян бе невероятно щастливи и доволен. В един момент решихме да проучим варианта да се насочим към такъв бизнес. Оказа се, че само една компания в света предлага подобна услуга. Големият й недостатък обаче, нещо, което ние успяхме да избегнем, бе фактът, че трябваше да отидеш до Сан Франциско, ако искаш да ти изготвят индивидуална протеза. А ние, с малко повече мисъл и усилия, успяхме да сведем до няколко прости действия процедурата - използване на няколко лепенки и 20 снимки, които са напълно достатъчни, за да ни дадат ясни параметри каква обвивка да изготвим. По този начин спестихме 150 хил. евро инвестиции в разработката на специален app", не крие задоволството си днес Георги.

Той и останалите момчета от екипа са радостни, че могат да бъдат в полза на обществото. Неслучайно са избрани от Chivas Regal и попадат сред 16-те стартъп финалисти в надпреварата "The Venture", които "могат да отговорят положително на социалните и екологични предизвикателства пред света". Не са редки случаите, в които се натъкваме на млади, интелигентни и симпатични хора, които съдбата е подложила на огромно изпитание - да се възстановят психически и физически след ампутация на крака. Трудно е да си представим какво се таи дълбоко в душата им и би било чудесно, ако никога не ни се наложи да го разберем от първо лице.

Мнозина от нас обаче отвръщат поглед, тъй като се чувстват странно, а други, от чисто любопитство, се взират дълго и доста нетактично в тях. Истината обаче е, че това са напълно нормални хора, които по никакъв начин не се различават от нас. Много от тях всъщност са далеч по-усмихнати, по-щастливи и по-успешно от много други, които животът не е поставил на такова изпитание. Но има и такива, които трудно успяват да се впишат в обществото и се затварят в себе си, изцяло се изолират от заобикалящия ги свят и нерядко изпадат дори в депресия.

"Лично за мен проблемът с приемствеността не е в обществото, а в самите хора-инвалиди. Много често ми се налага да ходя в работилницата за корекция на спортната ми протеза. Там винаги има огромно количество протези, готови да бъдат изпратени на хората, които ще ги използват. Не можех да повярвам, че наистина има толкова много нуждаещи се. Хората, преживели ампутация, се затварят сами в себе си, у дома. Страхуват се да излязат. Какво ще кажат другите? Постоянно си мислят за това. Не искам да бъда разбран погрешно, аз не ги съдя. Не съм преживял ампутация, моят случай е по-различен, роден съм без лява подбедрица. Напълно нормално е човек с увреждане да бъде загледан, защото изглежда странно, защото хората не са свикнали с него. Но когато започне да излиза, да се среща с хора, да не се притеснява от външния си вид, нещата стоят по коренно различен начин. И когато всички хора с увреждания последват примера му, обществото ще свикне и ще бъде далеч по-толерантно с тях", споделя носителят на редица златни, сребърни и бронзови медали, световен шампион през 2009 на хвърляне на копие за младежи, европейски шампион през 2010 на 100 м бягане, а от миналата година и световен шампион за младежи в щафетата 4 Х 100 м Камен Минков.

Нещо повече, оказва се, че продуктът, разработен от младите българи, помага за преодоляването на един от най-често срещаните проблеми при хората с ампутация - "фантомната болка". "Един наш параолимпиец - Спас Спасов, ни изненада приятно, като ни сподели, че вече няма "фантомна болка". Да кажем по-просто, че в мозъка остава софтуер, който управлява краката ти и търси информация от тях. Но се бърка, защото единият вече го няма. А човекът усеща болка и сърбеж в нещо, което липсва. Не ни е било самоцел, но сме доволни, че има и такъв положителен ефект", щастлив е колегата на Георги - Атанас..

Дали обаче "Arthesis" ще успее да завладее световния пазар, не зависи само от младите и амбициозни момчета. Те имат нужда и от нашата подкрепа включително.

От 11 май до 14 юни "Arthesis" ще се съревновава с останалите 15 финалисти за вота на публиката и първоначалното финансиране от 250 хил. долара.

Ако имате желание да "ударите" едно рамо на българския проект, който ще промени тотално живота на хората с протези, гласувайте до 14 юни на https://www.theventure.com/bg/en/finalists/arthesis