Легендарният актьор сър Кристофър Лий, когото ще запомним с ролите си в „Граф Дракула“, „Властелинът на пръстените“ и „Междузвездни войни“, почина миналата неделя в болница в Лондон на 93 –годишна възраст от респираторни проблеми, съобщи Дейли телеграф.

Носител на наградите „БАФТА“, „Сатурн“, „Сателит“ и награда на президента от фестивала „Карлови Вари“. Лий е най-известен с ролите си на злодеи. Получава известност с ролята си на Граф Дракула в поредица от филми на ужасите на „Хамър филм продъкшънс“.

Други известни негови роли са тази на лорд Съмърайл в „Плетеният човек“ и Франциско Скараманга в „Човекът със златния пищов“. В началото на 21. век Лий е на над осемдесет години и все още играе във филми като трилогията „Властелинът на пръстените“, епизоди II и III на „Междузвездни войни“ и „Чарли и шоколадовата фабрика“.

Кристофър Лий е командор на Ордена на свети Йоан от 1997 г., командор на Британската империя от 2001 г. за принос към драматургията и рицар-бакалавър от 2009 г. заради приноса му към драматургия и благотворителността.

Сър Кристофър Лий на младини