Бременната жена трябва да се храни здравословно, като менюто й трябва да бъде много разнообразно и пълноценно.

Храненето с разнообразна храна осигурява на майката и детето достатъчно количество полезни вещества.

Изберете храни, богати на витамини, минерали и протеини, които ще бъдат полезни за вас и бебето ви.

Четете още: Звезди споделиха снимки в социалните мрежи по повод Деня на майката

Богатите на фибри храни, включително плодовете и зеленчуците, могат да ви помогнат да се справите с констипацията (запек) и хемороидите - проблеми, които се срещат твърде често при бъдещите мами.

Достатъчно е да си хапвате толкова, колкото ви се яде, без да се налага да се тъпчете излишно. Бебето взима толкова, колкото му е нужно. Хапвайте по-често, на по-малки порции, подбирайте храната си, пийте повече течности - вода, плодови сокове, супи, мляко. Избягвайте напитките, съдържащи кофеин - кола, кафе и др.

Нека разгледаме някои от най-полезните продукти, които е добре да включите във вашето меню, ако сте бременна.

Магнезият е важен за правилния растеж на костите, създаването и възстановяването на тъканите и здравето на всички мускули, включително и на матката ви. Намира се в изобилие в салатите, ядките, соята, семената (особено тиквено и слънчогледово) и пълнозърнестия хляб.

Витамин А е необходим за здравето на кожата, дробовете и стомашно-чревния тракт на бебето. През първите три месеца бебето изгражда запаса си от витамин А, затова яжте повече моркови, манго, спанак и тиква.

Ненаситените мастни киселини са необходими през целия живот, но те са особено важни по време на бременността. Омега-3-мастните киселини подпомагат развитието на мозъка и нервната система, очите и кръвта. Те са най-необходими през последния триместър, когато мозъкът на бебето нараства бързо. Добри източници са мазните риби като скумрия, сьомга и херинга, зелените листни зеленчуци, ядките и семената.

Добър източник на витамин С, който да добавите към храненето си, са червените чушки портокалите, ягодите, кивито, броколито, къдравото зеле, брюкселското зеле, карфиолът и доматите.

Бебето се нуждае от достатъчно витамин D и калций за здрави кости и зъби. Добър източник на витамин D е рибата, или, ако не можете да ядете риба, яйцата. При умерено излагане на слънце организмът също синтезира витамин D, но не забравяйте и рисковете от изгаряне и кожен рак и ползвайте защитен лосион. Половин час на слънце е достатъчен за синтезиране на цялото необходимо ви количество витамин D. Освен за зъбите и костите, калцият е отговорен за проводимостта на нервите и съкращаването на мускулите. Приемът на достатъчно калций намалява и риска от високо кръвно налягане през бременността и прееклампсия. Богати на калций са също храни като бадеми, сушени кайсии и смокини, боб, леща и нахут, спанак.

Витамин К играе основна роля в съсирването на кръвта и е важен за развитието на костите на бебето. Липса на витамин К при бременност може да причини кървене. Обикновено витамин К се усвоява най-добре от сурови плодове и зеленчуци.

Следните храни са добри източници на витамин К:

- пресни, сурови салати и зеленолистни зеленчуци, като спанак и броколи;
- червено зеле, краставици, праз, целина, атришок, грах и боб;
- млечни продукти, като извара и крема сирене или мляко;
- зехтин и рапично олио;
- нетлъсто месо (но се уверете, че е напълно сготвено)

Сладкишите, чипсът, тортите, бисквитите и захарта нямат висока хранителна стойност, а по-скоро внасят допълнителни калории – така че е най-добре да ги приемате само при специални поводи или да им намерите по-здравословни заместители. Ако сега успеете да им устоите, ще ви бъде много по-лесно да възвърнете първоначалната си фигура.

Четете още: Пушенето по време на бременност е абсолютно забранено! Разберете защо!

Червени плодове и зеленчуци

Храненето с голямо количество зеленчуци гарантират на майката и бебето достатъчно хранителни вещества. Зелените, червени, оранжеви, виолетови и бели плодове и зеленчуци носят разнообразие в менюто на бременната жена, като й доставят необходимите витамини и минерали. Всяка цветова група е богата на определени полезни вещества. Менюто на бременната жена трябва да се съобрази и с нейните индивидуални предпочитания, както и ако има непоносимост и алергии към някоя от храните.

Избягвайте алкохола! Много жени намаляват алкохола в първите седмици и започват да пият по-често през втория триместър. Най-добре се въздържайте изцяло или се ограничете до чаша вино по време на хранене един или два пъти седмично.