Думите “обезмаслен”, “нискокалоричен” и “вегетариански” действат почти хипнотизиращо на много хора, призовавайки ги да купуват продукти с именно такива надписи на етикетите. Но нещата не са толкова прости, дори и най-полезните наглед храни може да са лош избор.

Тръстиковата захар е много по-полезна от бялата


Тръстиковата захар, отличаваща се с приятен привкус и цвят на карамел, в същността си не е по-различна от бялата захар. Тъмният й цвят показва само, че продуктът не е пречистен от тръстиковата меласа, благодарение на което в състава са се запазили елементи като калций, магнезий, калий и желязо. За жалост обаче съдържанието им в захарта е толкова ниско, че не можете да получите никаква полза от тях.

Четете още: 3 зареждащи с енергия за деня храни

Обезмаслените продукти са най-полезни

Може и да са най-нискокалорични, но за жалост не могат да се нарекат полезни. Обезмаслените продукти в натуралния им вид са доста безвкусни. Нямаше да ядете кисело мляко, извара и сирене с 0 % съдържание на мазнини, ако не беше огромното количество изкуствени добавки. Производителите знаят, че без мазнини храните стават безвкусни и затова компенсират с преработена захар, царевичен сироп и изкуствени подсладители като аспартам. Това се прави, за да си купуват хората тези уж вкусни и здравословни продукти.

Купешкият 100 % сок без консерванти е полезен

За жалост ако сокът не стои в хладилник или не е засипан с лед, а срокът му на годност не е само няколко дни, то не може да се говори за полза за здравето. Продуктите, които могат да се съхраняват по няколко месеца, са преминали пастьоризация, всички витамини и минерали в тях са разрушени. Разбира се такъв сок е по-полезен от газираните напитки, но тук не става въпрос за избор между вредно и полезно, а за по-малко нездравословно.

Вегетарианството е най-правилния и здравословен режим на хранене

Можем да спорим, колкото си искаме за ползата и вредата от вегетарианството, но не можем да отречем, че този режим на хранене има очевидни минуси. Първо – нито един растителен протеин не може да замени животинските белтъчини, съставени от много необходими за здравето ни аминокиселини. Недостигът на животински белтъчини може да доведе до отслабване на имунитета, влошаване на състоянието на кожата, косата и ноктите, отпадналост, нарушения в храносмилането – и това е само малка част от проблемите, с които можете да се сблъскате.

Второ – вегетарианството крие риск от хормонални нарушения. Някои проучвания доказват, че хората, които не ядат продукти от животински произход, са по-скронни към проблеми с ендокринната система, отколкото традиционните “месоядци”. При жените вегетарианството води до нарушение на отделянето на естрадиол и прогестрон, което причинява нередовен цикъл.

Ядките и сушените плодове са диетично мезе

В сравнение с тестените сладки и соленки и шоколадовите десерти – определено ядките и сушените плодове са малко по-нискокалорични. Но като цяло не са особено диетични. Тези продукти наистина са полезни, но само при консумация в строго ограничени количества. 5-6 фъстъка или бадема няма да ви навредят, но 200 гр. съвсем спокойно могат да се отразят ан фигурата ви. В 100 гр. фъстъци се съдържат 567 ккал, шам-фъстъкът ви заплашва с 556 ккал, а бадемите – с 576 ккал.

Четете още: Какво да добавим в салатата, за да отслабнем по-бързо?