Автор
Woman.bg

Пушенето по време на бременност е абсолютно забранено! Разберете защо!

Според много специалисти пушенето на цигари е може би най-сериозната причина за проблемнна бременност, което автоматично означава и проблеми за бъдещото ви дете.

Ето какво казва председателят на Департамента по Акушерство и Гинекология към Болница Провидънс в Саутфилд, Мичиган: „Пушенето на цигари вероятно е №1 причинител на вредни последствия за бебетата“. Може би ще прозвучи брутално, но според него по-добре би било за бебето, ако бременните пушачи можеха някак си да заменят вредния си навик за диабет или хипертония примерно, защото тези състояния могат да се регулират с лекарства, но нищо не може да защити бебето от вредата на цигарите.

Изследванията са показали, че пушенето на един или на двамата партньори намалява шанса на жената да забременее. Цигареният дим (независимо дали сте пасивен или активен пушач) не само засяга здравето на яйцеклетката и количеството и качеството на сперматозоидите (15% по-нисък брой според изследвания), но и може да причини ранна менопауза при жените и то с няколко години, защото засяга хормони свързани със зачеването. И ако продължавате да пушите, когато забременеете рисковете стават още по-сериозни: недоносеност, помятане, Синдром на Внезапна Детска Смърт (СВДС), поднормено тегло на плода, дефекти и други усложнения.

Четете още: Симптоми на дефицита на желязо при децата

Защо е толкова опасно да се пуши по време на бременност?

Може и да е спекулация, но не един и два пъти сме слушали как цигарите съдържат хиляди химикали, включително цианид, олово и други канцерогенни съставки. Когато пушите всичко това влиза в кръвния ви поток, който пък се явява единственият източник на хранителни вещества и кислород за бебето ви.

Две от всички тези хиляди съставки са особено вредни за вашето бебе – никотинът и въглеродният оксид. Никотина свива кръвоносните съдове като въглеродният оксид му помага в тази насока, конкурирайки се с кислорода за място в червените кръвни телца, които го пренасят. Все едно да се опитвате да дишате през тясна сламка, докато сте на 3000 метра надморска височина (където въздухът е доста разреден) – бебето ви няма да е много щастливо!

Дори 1 или 2 цигари ще стеснят значително кръвоносните ви съдове, защото пушачите са особено чувствителни към първите дози никотин за деня.

Бели дробове

1 кутия цигари на ден по време на бременността би се изразила в около 250 грама намаляне на теглото на бебето. 2 кутии - двойно – половин килограм от теглото на бъдещият ви наследник. Това може да се изрази в доживотни последствия за бебето. Бебета с поднормено тегло в много случаи имат и недоразвити тела. Белите им дробове може и да не са готови да се справят сами със задачата и ще се наложи първите дни да им бъде оказвана помощ чрез кислороден апарат. Също така може да се окаже, че сте завещали на детето си дългосрочни белодробни проблеми – астма, СВДС (Синдром на Внезапна Детска Смърт).

Сърце и кръвоносна система

Бебетата на майки пушили през първото тримесечие на бременността са по-застрашени от сърдечни дефекти. Изразено в цифри според изследване на Американските Центрове за Контрол и Превенция на Болестите от 2011 г. рискът за такива бебета е с 20 до 70% по-висок. Анализирани са данни за 2525 бебета със сърдечни дефекти при раждането и 3435 здрави бебета, родени в Балтимор и Вашингтон между 1981 г. и 1989 г.

Четете още: Те са бременни и безстрашни

Мозък и нервна система

Рискове съществуват и за мозъка – деца на бременни пушачи са по-склонни към проблеми с паметта, проблеми с поведението и относително нисък Коефицент на Интелигентност.

Може би здравето на бебето ви ще се запази, ако откажете цигарите поне месец преди зачеването. В идеалният случай не трябва да имате никотин в тялото по време на бремеността, тъй като никотина свива кръвоностните съдове, включително тези към плацентата и бебето.