Автор
Woman.bg

6 основни правила за уютното място за четене

Съвременният начиин на живот ни въвлича в една постоянна надпревара, в която ни остават кратки минути за релакс и почивка.

А най-добрият метод да се разсеете от всички проблеми е да прочетете поне няколко страници от интересна книга, удобно настанени в уютно кътче. Местенцето за четене трябва да отразява индивидуалния вкус, стил и характер на собственика. Преедлагаме Ви 6 правила, по които да организирате този свой мини-свят.

1. Изберете правилно мястото

Кътчето за четене обикновено не заема много място, най-често е малка зона от спалнята, хола или кухнята. Преди да направите окончателния си избор, уверете се, че тази “инсталация” се вписва хармонично в стила на съществуващия интериор. Кътчето за четене трябва да изглежда като естествено продължение на стаята. Освен отва обърнете внимание и на нивото на шума и възможността за уединение.

2. Сложете комфортна седалка

Време е да помислите за това на какво ще седите. Разбира се можете да си купите креслото, за което отдавна сте мечтали. Много хора пък предпочитат традиционния вариант – бюро и удобен стол. Можете обаче да помислите и за малко диванче с възглавници, разположено до прозореца.

3. Рафтовете

Сега трябва да определите колко точно рафта ще ви трябват за книгите ви. Това зависи от обема на личната ви библиотека, от желанието ви да украсите мястото с различни сувенири и т.н. Общо взето може да има два подхода – или да пренесете в кътчето всичките си книги и да си подребите малка лична библиотека, или да държите там само книгите, които четете в момента. Във втория случай няма да ви се наложи да ползвате рафтове.

4. Осветлението

Осветлението изисква правилно съчетание на формата с функционалността. В кътчето за четене трябва да има както насочена, така и слънчева светлина. Най-често се ползват настолни и нощни лампи, които се справят отлично със задачата. Ако обаче ви се налага да пестите място, пробвайте красиви стенни лавици.

Още по темата четете тук: Невероятно добре планиран апартамент от 40 квадрата

5. Поставка за краката

Често при четене ни се иска да изпием чаша чай или кафе, затова е важно да има поне малка масичка. Ако мястото е много ограничено, ползвайте малка кръгла масиччка или сгъваема такава, която да се вдига към стената. Но най-удобният вариант ще е подставката за крака – такова блаженство е след дълъг работен ден да си изпънеш краката!

6. Индивидуалност

Можете да придадете индивидуалност на кътчето, като го украсите с любимата си картина, с цитати от допадналите ви книги и със семейни снимки. Дори и само едно стайно цвете ще промени значително атмосферата и ще я направи по-топла и уютна.

Още по темата четете тук: Да живееш на скеле