Днес в денят на детската книга ви представяме - "Часът на чудовището" от Патрик Нес. Една изключителна история за загубата и как да продължим след нея.

"Часът на чудовището” е една различна, нетипична и въздействаща детска книга. Лично аз рядко чета детски книги, но тази определено си заслужава да се прочете!

Патрик Нес създава историята по идея на Шавон Доуд, чиято преждевременна смърт, не й дава възможност сама да я напише. И въпреки, че книгата е определена като детска, не знам дали е редно да я поставим в тази рамка - за деца, за юноши...

Това е книга за живота, за трудната и мъчителна част от него – тогава, когато губим близък, когато сме слаби, раними и уязвими. Един тежък момент от живота, когато трябва да бъдем откровени със себе си, да се стегнем и да бъдем силни, за да не останем завинаги в мрака.

Книгата разказва за съдбата на тринадесет годишно хлапе на име Конър и неизлечимо болната му майка. Баща му, не живее с тях и има ново семейство отвъд океана. Единственият друг близък на детето е баба му, която той не харесва. Отчаянието от приближаваща смърт, гневът от отношението на околните и страхът, че трябва да заживее с човек, когато мрази, стоварват непосилен товар върху плещите на невръстното хлапе. Така той намира спасение в отрицание на действителността и явно нежелание да приеме случващото се. С трупащата се проблеми идват и кошмарите, а след тях – Чудовището. Могъщо, древно, мъдро и опасно, то е дошло да разкаже на Конър три приказки, а в замяна да получи откровение, жестоко колкото само едно детско откровение може да бъде.

Чудовищата са създадени от собственото ни въображение, за да ни плашат, предупреждават или държат настрана от тайни, които не бива никога да узнаваме. Така сме свикнали да ги антагонизираме, че всъщност не осъзнаваме, че понякога те могат да бъдат доста поучителни под ужасяващата си обвивка. Понякога те се събуждат и ни преследват не за да ни унищожат, а за да ни помогнат. Да ни помогнат да осъзнаем не разбираеми за нас неща.

Потопете се в една тъжна и поучителна история, без страх – чудовището може да промени и вас.

Книгата може да закупите на специална цена :тук

За автора:

Патрик Нес е британски писател, роден в САЩ през 1971 г. Tой е един от най-награждаваните млади писатели. Два пъти е получавал медал „Карнеги” в две поредни години – през 2011 година с „Чудовищата на войната“, третата част от трилогията „Живият хаос“, и през 2012 година с „Часът на чудовището“.

На български са преведени трилогиите му „Живият хаос” и „Чудовищата на войната”, както и детския хит „Часът на чудовището”

Признания за книгата:

- Медалът Карнеги (Carnegie), 2012 година
- награда Kate Greenaway, 2012 година
- награда Deutscher Jugendliteraturpreis, 2012 година
- награда Kitschies Red Tentacle Award за най-добър роман, 2011 година
- номиниран за наградата Тhe Red House Children’s Book Award, 2011 година
- номиниран за наградата Тhe Galaxy National Book Award, 2011 година

Independent, Chicago Sun Times, Wall Street Journal включват „Часът на чудовището“ в списъците си „Най-доброто през годината“.
„Часът на чудовището“ е единствената книга, която печели Медала Карнеги и наградата Kate Greenaway в една и съща година.

Книга: „Часът на чудовището”
Автор: Патрик Нес
Издателство: Артлайн Студиос