Ако искате да разберете защо Копенхаген е най-зеленият европейски град, отидете до моста на кралица Луиз (Dronning Louises Bro) в центъра на града в пиковите за движение часове, информира на сайта си Би Би Си. Близо 35 000 души минават през този мост всеки ден, което го превръща в едно от най-натоварените места за колоездене в Западния свят.

Четете още: 10 необичайни сгради-символи

Не просто липсата на хълмове прави Копенхаген град на велосипедистите. Причината е, че опазването на околната среда е залегнало в обществена политика и в начина на живот тук.

Копенхаген бе първият град в света, който започна политика на задължително озеленяване на покривите на нови сгради с наклон по-малък от 30 градуса. Освен това градът планира да стане въглеродно неутрален (с нулево нетно въглеродно отражение върху околната среда - бел.ред.) до 2025 година.

Неотдавна списание "Еколъджист" определи Копенхаген като най-готиния европейски зелен град, който е витрина на опазващата околната среда Дания. Градът предлага щадящ природата транспорт, ресторанти с еколочигно чиста храна, въглеродно неутрална бира, еко пазаруване, екологични хотели и зелени пространства в сърцето на столицата.

Всеки ден в датската столица се изминават 1 200 000 километра с велосипеди. Почти 40 процента от жителите на Копенхаген отиват на работа или училище с велосипеди, а градските власти планират процентът да достигне 50 до 2015 година.

За посетителите на столицата или за жителите, които нямат собствени велосипеди, Копенхаген предлага система за вземане под наем на велосипеди, като само в центъра има над 100 велосипедни депа. Срещу депозит от 20 датски крони можете да карате колело цял ден.

Ако не сте велосипедист, също можете да пътувате с щадящ околната среда малък жълт градски автобус. Той е електрически, няма изгорели газове и пътува по тесните улички в центъра на града до всички класически забележителности.

Храненето и пиенето в Копенхаген също са начин за местните жители да подкрепят опазването на околната среда. Градът е най-големият европейски потребител на органично отгледана храна, като акцентът е върху местното производство, когато това е възможно.

За утоляване на жаждата по един природосъобразен начин може да потърсите първата датска въглеродно неутрална бира Глоуб ейл (Globe Ale).

В Копенхаген можете също така да спите с чиста съвест, когато става дума за екологията.

Въглеродно неутралният хотел Краун плаза Копенхаген тауърс (Crowne Plaza Copenhagen Towers) е сочен за най-зеления хотел в света. Във фасадата на сградата е вграден най-големият в Северна Европа слънчев панел. Отоплителната и охладителната система работят с подпочвена вода, като сградата използва с 90 процента по-малко енергия от подобни хотели в града.

Датската столица има чудесни паркове и градини с обширни поляни, гори, пътеки за бягане и много възможност за прекарване на свободното време сред природата.

Четете още: Най-малкият хотел в света