„Най-добрият ски курорт в Европа, стига да можете да си го позволите”. Това определение е дадено през 2008 г. от английския в. „Дейли Телеграф” за единствения френски ски курорт, който е направен от нулата – Куршевел.

Куршевел е сред най-елитните ски курорти в световен мащаб. Намира се във Френските Алпи, в регион наречен Трите долини и предлага лесен достъп и до курортите Мерибел и Вал Торанс.

Курортът е основан през 1946 г. и бързо се превръща в един от най-луксозните и елитни зимни курорти в Европа. Куршевел привлича не малка част от европейските топ бизнесмени и политици. На почивка в курорта неведнъж са били и кралски особи като принц Уилям и Кейт Мидълтън, както и семейство Бекъм.

Четете още: С Chanel по зимните писти

Надморската височина на пистите гарантира наличието на сняг през целия сезон. Използват са машини за изкуствен сняг осигуряващи покритие на 21 км от общата дължина на пистите.

Самият Куршевел е разделен на пет зони. В близост до курортното градче са разположени пистите за начинаещи и средно напреднали скиори. За сноубордистите са създадени две специални зони и възможностите и за спускане по необработените писти.

Друга страст на посетителите на Куршевел е шопингът. Тук присъстват с бутици всички елитни модни и бижутерийни марки. Многобройни са и спортните магазини, които не само продават последния писък на ски модата, както в облеклата, така и в оборудването, но и отдават под наем необходимата екипировка Сред най-добре представените марки са Rossignol, Dynastar и K2.

Четете още: Невероятни места, които можете да видите с Google Street View

В Куршевел се демонстрират не само спортни умения, но и висша спортна мода. През 1930 г. Коко Шанел учредява в Сен Мориц елитния Корвилия ски клуб, с което заявява участието на дизайнерите в налагащата се като белег за елитарност скимания. Затова не е изненадващо, че именно Chanel и Карл Лагерфелд от 2001 г. създават висша мода за белия спорт. Следва ги Джон Галиано за Dior.