Автор
Woman.bg

Чаша топла вода на гладно помага при нередовен стомах

Всеки от нас е имал проблеми със стомаха и поне веднъж сме се борили с неразположението на нередовния стомах. Това най-често е в следствие от начина на живот. Освобождаването на червата се влияе не само от храненето, но и от редица психологически фактори. Доказано е, че постоянният стрес се отразява негативно на естествения ритъм на организма.

Балансираното хранене и движението са най-важни за редовния стомах. Не пропускайте закуска, на обяд хапнете нещо готвено и топло, а вечер яжте по-рано (не преди лягане). Пийте поне литър и половина течности на ден и консумирайте сезонни плодове. Най-лошо на храносмилателната система се отразяват концентрираните храни - сухи пасти, чипс, вафли.

Четете още: Зимата често действа потискащо

Ако прекарвате повече време седнали, най-вероятно страдате от лениви черва. Интензивното ходене поне 30 минути на ден, изкачването на стълби, няколко коремни преси сутрин и лек масаж на корема подобряват храносмилането. Много добре се отразяват плуването, колоезденето, планинският туризъм.

Ако все пак периодично имате проблеми с нередовен стомах, не вземайте веднага драстични мерки. Най-напред пробвайте по-щадящи средства. Например чаша топла вода сутрин на гладно. Може да разтворите в нея и лъжица мед. Помагат също чайове от сена и майчин лист. В случай че констипацията е прекалено упорита, добре е да се консултирате с лекар.

Четете още: Картофено пюре срещу махмурлук