Практиката да се гладува за един ден далеч не е нова.

Дори Хипократ е лекувал пациентите си по този начин. Днешно време гладуването се ползва често, а привържениците му не спират да говорят за ползата от него. Защо?

Каква е ползата от гладуването?

От една страна еднодневното гладуване има по-слаб ефект от по-продължителното. Но специалистите твърдят, че с редовно еднодневно гладуване ще укрепите организма си и дори ще отслабнете, макар и по-бавно и незабележимо. Учените, изследващи методиките за гладуване, препоръчват да гладувате редовно един ден седмично и да влизате и излизате от „поста“ плавно. Според тях при умора на вътрешните органи еднодневното гладуване възстановява напълно всички функции на организма и има лечебен ефект.

Еднодневното гладуване спомага за нормализирането на метаболизма, обновяването на клетките и подмладяването на организма като цяло. При отказване на храната за един ден тялото започва да използва енергията, която органите са използвали за храносмилане. Някои дори твърдят, че прости заболявания като хрема и грип преминават по-бързо след еднодневен пост. При това по време на гладуването е забранено да се приемат лекарства.

Проучванията доказват, че редовното еднодневно гладуване намалява честотата на пристъпите при астматици и понижава риска от развиване на сърдечно-съдови заболявания. Лекият стрес, който изпитва организмът при гладуването, „пробужда“ имунитета и понижава риска от възникване на ракови заболявания.

Дори не е необходимо да гладувате през целия ден – достатъчно е да пропуснете обяда или вечерята, но при едно условие – да пиете редовно вода на малки глътки.

Четете още: Три звезди и техните диети

Как да започнете и как да приключите гладуването?

Преди всичко оценете обективно силите си и бъдете готови за трудностите. Освен това се консултирайте с лекаря си дали подобен разтоварващ ден ще е полезен за вас. Важно е да вярвате в сигурния резултат и да не се поддавате на физическата си нужда от храна.

В деня преди гладуването не консумирайте алкохол, намалете порциите и не яжте обилно преди лягане (особено месо). Гладуването е най-добре да стане в почивен ден. Ако сте на работа, ще се изкушавате да замезите с нещо вредно, например шоколад или сандвич, освен това гладът може да причини чувство за слабост и главоболие, които ще нарушат концентрацията ви и ще понижат работоспособността ви. Ако сте практикували еднодневно гладуване и преди, можете да изберете всеки един ден, като отново прецените обективно силите и възможностите си.

Всеки път, когато се замислите за храна, пийте вода. За целия ден трябва да изпиете минимум 1.5-2 литра вода, може да я заместите със зелен чай без захар и слаб чай от шипки. От 18:00 ч. започнете постепенно да излизате от гладуването – направете си лека салата от настъргани моркови или зеле, без да добавяте подправки. После можете да хапнете парче хляб или сухар, а преди лягане си сварете малка порция каша. Кашата трябва да е сварена във вода, а не в мляко и да се яде без масло.

Четете още: Закусваме кафе и си наваксваме вечер

На следващия ден можете да добавите в минералната си вода лъжица лимонов сок и 1/3 чаено лъжица мед. Тази напитка спомага за изхвърляне на токсините и шлаките от организма и повишава общия тонус. После си направете пак салата от зеле и моркови, но този път подправена с лимонов сок. На вечеря можете да се поглезите с варени зеленчуци и зелени подправки. Трябва да излизате плавно от гладуването, без да подлагате организма си на стрес. Затова 2 дни след гладуването не яжте кисели храни и избягвайте месото, рибата и ядките.

Запомнете, че без храна човек може да живее повече от седмица, а без вода – само около три дни. Еднодневното гладуване може да уплаши само новаците. Поначало всяка диета се спазва по-трудно, отколкото човек е очаквал. Но за постигане на резултат трябва да направите известни жертви – а за един ден организмът ви ще може да си почине и да нормализира всички процеси, които са се нарушили в забързаното ежедневие.