Бирата оказва много по-добро влияние на гените отколкото кафето. Това показва ново изследване на американски учени.

Следващият път, когато седнете да изпиете по нещо с приятели, се замислете добре какво да си поръчате. Според ново проучване бирата може да има положителен ефект върху ДНК структурата, а кафето пък може да повлияе отрицателно.

Резултатите показват, че консумацията на кофеин съкращава теломерите, които са един вид защитници на ДНК клетките. Въпреки данните, изследователите казват, че е рано това да се твърди окончателно. Необходимо е проучванията в тази област да продължат, за да бъде направен по-разширен анализ на влиянието на бирата и кофеина върху човешките клетки.

Четете още: Доматеният сок предпазва от рак на гърдата

Предишни изследвания показаха още, че бирата, макар и много калорична, помага за отслабване, ако се консумира умерено. Учените доказаха, че хората, които пият по две или три чаши бира седмично, имат по-нисък индекс на телесна маса.

Две чаши кафе пък намаляват опасността от инфаркт с 11%. Експертите смятат, че това може да се дължи на антиоксидантните свойства на кафето.

Три до четири чаши кафе на ден понижават опасността от диабет и риска от появата на инсулинова резистентност, съобщава БГНЕС.

Четете още: Бързата храна влошава паметта