Правилното определяне на вашия тип коса е много важно, защото това позволява да изберете най-подходящите средства за нейната грижа.

Ако сте от дамите, които могат да се похвалят с нормална коса, със сигурност се радвате на добре поддържана, красива и бляскава коса и то почти без никаква по-специална грижа от ваша страна.

Нормалната коса е достатъчно гъвкава и еластична, тя почни не цъфти, не се чупи и не се електризира, добре се разресва, както в сухо, така и във влажно състояние и добре се поддава на различен вид прически.

На вид нормалната коса винаги изглежда жива и здрава.

Ако сте щастлива притежателка на нормална и здрава коса, имайте предвид някои препоръки, касаещи грижата за тях.

По принцип грижата за нормална коса не изисква определени усилия. Но все пак недостатъка на грижа за нормалната коса може да доведе до нейното изсушаване или обратното - до повишаване на омазняването й.

Не се препоръчва нормалната коса да се мие прекалено често, тъй като това способства за разрушаването на естествения й защитен слой, а това вече може да доведе до загуба на еластичността и чупливостта.

Старайте се да избирате такива миещи средства, които са специално предназначени за този тип коса. Също така за нормалната коса подхождат "универсалните шампоани" (за всички типове коса). Не забравяйте за балсамите и другите средства за изплакване, които са специално предназначени за нормална коса.

Четете още: Кок като на Ема Стоун

Да поддържате грижата за нормалната коса ще помогне редовното постригване на краищата. Това ще предотврати техния цъфтеж и ще придаде на косата ви свеж и здрав вид.

За укрепянето на косата са крайно необходими следните витамини:

- витамин A (яйчен жълтък, моркови);
- витамин E (много растителни масла, орехи);
- витамин C (цитруси, касис, пипер, зеле);
- витамини от групата B (черен дроб, месо, яйца, млечни продукти, хляб).

Четете още: Да или не: Прическата на Кеша

Важно: неправилната грижа за косата и използването на неподходящи продукти, към които може да се отнесат шампоаните, балсамите и средствата за изплакване, може да доведат до значително влошаване на нейното състояние.