Автор
Юлия Попова

Истанбулска баклава с портокал и ванилия

Безспорната царица на баклавата! Рядкост, дори в Истанбул, приготвяна само в едно-две от най-добрите заведения за хранене.

Днес ви предлагаме една от 32-те невороятнно вкусни рецепти от книгата на Ирина Катеринска. Сочните, меки и пикантни портокалови слоеве, затворени между златистите хрупкави точени кори, забулени в чувствен и гъст захарен сироп...


Необходими материали за сиропа:

350 гr. пудра захар
1 с.л. портокалов сок
350 мл вода
2 с.л. вода от портокалов цвя

Поставете захарта, портокаловия сок и водата в тенджера и оставете леко да заври. Намалете огъня и оставете да къкри 10–12 минути, докато сиропът стане гъст и лъскав. Добавете водата от портокалов цвят и оставете да се охлади.

За баклавата:

2 големи портокала
семената на една шушулка ванилия
1 с.л. конфитюр от портокали
400 гр. пакет точени кори
150 гр.масло, разтопено
100 гр шамфъстък, едро нарязан
50 мл маскарпоне

Кипнете вода в голяма тенджера и добавете всички портокали. Оставете на слаб огън 45–50 минути, докато плодовете омекнат, като гледате портокалите непрекъснато да са покрити с вода. Извадете с решетъчна лъжица и оставете да изстине. Срежете портокалите и извадете семките, след това прехвърлете всичко (включително кората) в кухненски робот и смелете на гладко пюре. Поставете портокаловата сърцевина в муселинова торбичка или кърпа и изстискайте колкото можете повече от течността. Изхвърлете я и сипете портокаловата сърцевина в купа. Добавете семената ванилия и портокаловия конфитюр, разбъркайте добре.

Загрейте фурната до 180°C (с вентилатор) / за газова фурна – степен 6. /25 × 12 см тава за печене/

Изрежете точените кори, за да се поберат в тавата, която ще използвате. Аз използвам тава с размери приблизително 25 × 12 см. Дръжте корите покрити с влажна кърпа, когато не ги използвате. Намажете тавата с малко масло и започнете да разстилате точените кори една по една, като намазвате с масло всеки слой. Обикновено използвам 8–10 листа за начало. Не притискайте надолу, докато застилате с корите – трябва да се полагат свободно.

След като сте напластили първата половина от точените кори, равномерно разстелете с лъжица пюрето от портокал и ванилия. След това продължете да покривате с останалата част от точените кори, както и преди, още 8–10 листа, като всеки път намазвате с масло. Нарежете неопечената баклава на квадратчета или ромбчета и поставете във фурната за 30 минути. Намалете температурата до 150°C / 31⁄2 степен и оставете още 15–20 минути, докато стане златиста и бухне. Извадете от фурната и докато е още гореща, бавно залейте с охладения сироп, като се уверите, че се просмуква във всяка цепнатинка. Поръсете с шамфъстък.
Оставете да се охлади напълно и поднесете с топка маскарпоне.

10–12 порции

Източник: " Малка книжка за есента"

Снимките и рецептите са авторски!!!