Когато ни питат какви филми харесваме, изброяваме редица жанрове, но никога не споменаваме сред фаворитите си порното.

Какво ни кара да гледаме пикантни филми, докато продължаваме да се срамуваме от това?

Консултирахме се с психолог, за да открием причините.

Когато сме били малки, родителите ни са криели от нас „забранените“ касети. Но сега можем сами да направим избора си и все по-често гледаме порно. Не толкова отдавна се смяташе за недопустимо сексуалните теми дори да се обсъждат, а днес сексът не само се обсъжда, но дори се снима и гледа. Сексът вече не е само в леглото, но и по телевизията и интернет. „Виртуалният“ секс вече се практикува много по-често от реалния – твърде заети сме с кариерата и ежедневните си проблеми, за да поддържаме интимни отношения и предпочитаме да реализираме либидото си в глобалната мрежа. Така се появяват редовните зрители на порнофилми.

Лекарство срещу самота

Когато човек няма партньор или пък поддържа връзка от разстояние, това не намалява сексуалното му влечение. За жените е важно да поддържат хармония в това отношение, тъй като незадоволеността води не само до лошо настроение, но и до неврози и различни болести. Здравата хормонална система винаги е била важен фактор за щастието на представителките на слабия пол.

Но не всички успяват да изпитат възбуда само с помощта на фантазиите и въображението си. Именно в такива случаи са полезни порнофилмите. Сексуалната енергия намира своя път навън, а тревожността за известно време изчезва.

Оргазмът предизвиква изхвърляне на ендорфини в кръвта. Тези химически съединения са способни не само да доставят удоволствие, но и да премахват стреса, тревожността, тъгада и други негативни емоции. Порно-мастурбацията не замества контакта с реален партньор, живото общуване и истинските чувства, но хората, страдащи от повишена тревожност, самота и затруднения в общуването могат да прибегнат до този метод, за да подобрят психологическото си състояние.

Четете още: Ако отдавна не сте правили секс ...


Задоволяване на нетрадиционни фетиши

Повечето хора предпочитат традиционен секс с постоянния си партньор или с любовника си. Но случващото се на екрана може да ги възбужда много по-силно. Дори ако не си признаваме влечението си към хомосексуалния (например лесбийски), групов или ролеви секс, можем да задоволим жаждата си за подобни занимания, гледайки съответните порнофилми.

И в това няма нищо странно – на практика всеки човек си има своите малки сексуални отклонения. Именно тях задоволяват режисьорите, снимащи еротични филми.

Много психолози твърдят, че човекът е бисексуален. Подобни наклонности по правило не се одобряват от семейството и обществото, затова много хора не смеят да си признаят еротичните фантазии. Гледайки съответните филми, те успяват да задоволят повърхностно интереса си. Желанието да опитат нетипични видове секс си остава и после, но филмите позволяват нуждата от задоволяване на този фетиш да се намали.

Стремежът към „забранения плод“ обикновено възниква и тогава, когато човек смята самия секс за нещо срамно и неприлично. Тогава му е по-лесно да гледа как други го правят, отколкото да задоволи сам желанията си в леглото. Това е един вид заместител на реалния секс, който той би искал. В истинския живот тези хора често са затворени, притесняват се да говорят за желанията си и да пробват нови неща.

Четете още: Защо се влюбваме - 8 научни причини


„Нормален ли съм?“

Съвсем нормално е човек да се чувства некомфортно, ако в живота му липсва секс. Когато тази потребност дълго не се задоволява или пък самият процес е свързан с някакви усложнения, човек може лесно да се почувства непълноценен. Започва да се пита „Защо другите не ме желаят?“, „Защо не ме желаят достатъчно силно?“ и „Защо не ме приемат, какъвто съм?“. При това претенциите може да не са изказани от реални партньори, а да са плод на самокритиката на самия човек. Положението при порнофилмите е много по-просто – никой не иска нищо от зрителя, не го оценява и осъжда. Това е просто секс. Нуждата от секс е задоволена и човек се убеждава, че поне условно погледнато е действащ сексуален обект.

Жените, които се интересуват от порно, си имат допълнителен „чисто женски“ повод за тревога. Това е широко разпространеният стереотип, че „добрите момичета“ не бива да изпитват повишен интерес към секса. В случая мъжкото либидо бива оправдано, макар и да не се поощрява.

Четете още: Звездни раздели 2013


Да гледам или не?

Забранените неща постоянно създават напрежение. Не можем да бъдем напълно независими от средата, в която живеем и в която сме израснали. При съзряването се събужда интересът ни към интимните отношения, но тогава ни се насажда и мнението, че порнофилмите са нещо неприлично. В резултат на това може да си мислим, че правим нещо лошо, ако гледаме порно вече като възрастни. Още повече че обществото още не е постигнало категорично мнение по въпроса и играе с двойни стандарти. Не бива, но го гледаме? Може, но без никой да узнае?

Освен детския страх „да ни хванат“ може да има и редица лични притеснения. Какво ако човек види нещо неприятно или плашещо? Трябва ли да харесва това, което му харесва, или е време да „откаже“ порното?

Зрителят постоянно сравнява влечението си към порното с вреден навик и затова трудно може да се отпусне. Тоест може да има полза от гледането, но с лек неприятен привкус.

Защо става така ли? При всеки причината е индивидуална. Опитайте се да оцените лично за себе си защо гледате порно, какво изпитвате, когато го гледате, какви са емоциите ви след това, „задълбайте“ по-надълбоко в причините и осъзнайте дали всичко е толкова ужасно, колкото ви се струва.

Възможно е проблемът наистина да се корени в детството. Като тинейджър случайно са ви хванали да гледате забранен филм и интересът ви е бил осъден и критикуван. Вече няколко поколение са се сблъскали с огромен поток нефилтрирана информация със сексуален подтекст в моменти, когато не са били в състояние да приемат видяното. Възможно е човек да си мисли, че порно гледат само непълноценни хора със скучен сексуален живот и затова да се осъжда за интереса си към еротичните филми.

Достъпът – разрешен

Порно-зависимостта, като всяко пристрастяване, се характеризира с неспособност на човека да я контролира, да носи отговорност за влиянието на навика върху неговия живот, както и с увеличаване на „дозата“. В случая с порното хората обикновено търсят нови начини да се възбудят, когато не успяват да разтоварят сексуалното напрежение по обичайния начин.

Гледането на порно може да се превърне в натрапчиво често действие или пък да измести реалните сексуални отношения. Ако използвате порно за подобряване на психологическото си състояние, може би трябва да се консултирате с психолог.

Често прекомерният интерес е провокиран от същото чувство за вина заради нарушаването на правилата. Забраненият плод е по-сладък – колкото по-строга е самокритиката, толкова е по-силно влечението към обекта-табу. Колкото и да е странно, ако си позволите да гледате порно без излишни терзания, след известно време интересът ви към него ще спадне.

Като на кино

Като друг положителен аспект на ХХХ-филмите се споменава това, че могат да внесат пикантност в интимните отношения на отдавнашни двойки. Но всъщност подобен ефект показва, че в двойката няма жив искрен контакт, откровеност и реални прояви на чувствата. Натрупали са се обиди и незадоволеност, нещо се премълчава, възможно е и двамата партньори да гледат на секса като на съпружески дълг и да не знаят как именно биха искали да прекарват времето си в леглото заедно. Проблемите в секса винаги са признак за проблем във връзката.

Не е изключено човек да гледа порно и с образователна цел. Звучи някак странно да се „учим“ на секс, но всички се учим от опита на партньорите си или се самообразоваме на практика. Порнофилмите са много ефективни в това отношение. Но има един рисков фактор. В нито един порнофилм няма живи реални емоции. Процесът е механичен и хората се отнасят един към друг изключително като към сексуални обекти. Не виждаме загриженост на партньорите един към друг, за сметка на това виждаме, че жената трябва да получава невероятно удоволствие от съвокуплението. Това може да породи илюзията, че не е нужно да изучавате предпочитанията и усещанията на партньора, че сексът може да бъде формален и безчувствен.