Работохолизмът е пагубен не само за здравето на служителите, но и за постиженията им в службата, установиха италиански учени, цитирани от в. "Дейли мейл".

Освен че увеличава психическото и физическо натоварване, компулсивното преработване намалява служебните показатели и води до отсъствия заради болест. Така че, макар и работохолиците да се трудят по-упорито и по-продължително, напрежението на което се подлагат, намалява постиженията им, а изтощението води до повече отсъствия.

За да е с оптимално здраве и работоспособност, човек трябва да редува периодите на натоварване с достатъчно продължително "отпускане" и "възстановяване".

Четете още: Как спят успелите хора?

Учените от университета на Падуа са проследили 322-ма работещи в частна компания 15 месеца. Всеки от тях е попълвал въпросници, с които са установявани степента на работохолизъм.

Психофизическото напрежение е определяно чрез лекарски наблюдения. Оценявана е работата им, отчитани са взиманите болнични.

Четете още: Газираното уврежда мозъка

Като работохолици се определят хората, които се трудят както обсесивно, така и компулсивно, т.е. вманиачено, без да могат да го преодолеят. Оставането в службата след края на работния ден и взимането на работа вкъщи, както и невъзможността да се откъснат мислено от служебните задължения означава, че роботохолиците имат много малко време да се възстановят.

Източник: БТА