Норвежки учени ще помагат с ботокс на хората със силни болки в главата, които са толкова силни, че принуждават някои от тях да сложат край на живота си.

Подобно главоболие се среща рядко. По данни на Световната здравна организация 1 на 1000 възрастни мъже изпитва такива силни болки. Те се появяват при хората над 20-годишна възраст и се характеризират с кратковременни, но много силни пристъпи. До ден-днешен е трудно да се помогне на тези пациенти. Някои от тях търсят спасение с лекарства срещу мигрена или дишане на кислород през маска, но като цяло на повечето хора тези методи не помагат.

"Наричаме това главоболие "самоубийствено, защото много от страдащите прибягват да суицид. Тази болест изпитва силите не само на пациентите, на и на лекарите", заяви изследователят Ерлинг Тронвик от Норвежкия университет за естествени и технически науки.

Тронвик и неговите колеги предлагат нов метод за лечение на главоболие: те са разработили механизъм, който външно наподобява пистолет с много тясно дуло. Вътре в него е поставен ботокс, който се използва предимно от пластичните хирурзи за изглаждане на бръчки, но през 2010 беше одобрен във Великобритания и САЩ за лечение на мигрена. Ботоксът блокира нервно-мускулния импулс.

Четете още: Здравето не е само здраво тяло, а и щастлива душа

"Дулото" се вкарва в носа, така че да достигне синусите, зад които са разположени нервните възли. Ако тяхната работа бъде "изключена, силното главоболие ще се прекрати, предполагат учените. Цялата процедура отнема половин часа, а нейният ефект продължава от три до осем месеца, след което е необходима нова инжекция.