Автор
Woman.bg

Едни от най-странните сгради по света (II част)

Едни от най-странните сгради по света (I част)

Дармщадт, Германия

Построена през 90те години на миналия век по проект на ексцентричния архитект Фрийденсрайх Хундертвасер, жилищната сграда има една единствена цел – да бъде уникална.

Въпросното здание пленява с наистина странен, цветен и много артистичен дизайн. Очертанията на фасадата са асиметрични, декорирани с пъстри керамични плочки, подовете са вълнообразни и покрити с разноцветни камъчета. Покривът пък е застлан с тонове пръст и трева. За капак на всичко сградата няма два еднакви прозореца.

Несъмнено тази уникална по рода си постройка заслужава цялото внимание, което туристите и местните жители й отдават.

Дром, Франция

Тази интересна сграда е построена от френския пощальон Фердинанд Шевал – обикновен човек със смела мечта – да притежава замък.

Когато Шевал се пенсионирал, започнал да строи замъка на соите мечти, използвайки интересни камъни, които е намерил, докато е работил като пощальон. Строежът на сградата продължил 33 години – от 1879 г. до 1912 г.

Интригуващото здание, носещо името Идеалният дворец на Фердинанд Шевал, съчетава в едно различни архитектурни стилове, а стените на постройката, които са покрити с красиви и чудновати фигури и орнаменти, носят частица от културата и историята на множество народи.

Кан, Франция

Надали някой ще се учуди да разбере, че световноизвестният френски дизайнер Пиер Карден е заложил на нестандартните форми и при избора си на жилище.

Историята на необикновената Maison Bulle или ''Къща от балончета'' започва преди повече от 20 години, когато Карден търси жилище в Кан, но не може да се примири с това, че всички къщи на Лазурния бряг са със стандартен дизайн. Той искал да намери архитектурния еквивалент на своите авангардни творения.

Дизайнерът се натъкнал на недостроена вила и помолил архитекта Анти Ловаг да завърши строителството й специално за него, като резултатът е множество извивки и прозорчета наподобяващи малки балончета.

Днес обаче Maison Bulle е нещо повече от необикновена сграда – тя е исторически паметник.

Мексико сити, Мексико

Клиентите, поръчали тази уникална къща в Мексико сити, са младо семейство с две деца, което искало да избяга от скуката и традиционизма и същевременно да се почувства по-близо до природата.

Проектът е дело на мексиканския архитект Хавиер Сенсониан, чиято идея е била обитателите да имат усещането, че живеят в черупката на охлюв.

Нестандартния дом е построен в близост до планина, така че освен с интригуващ дизайн сградата пленява и с прекрасна гледка към върховете.