През лятото в менюто ни има изобилие от пресни плодове и зеленчуци, хапваме често риба и морски дарове, разхождаме се на чист въздух в планината или край морето. А през зимата, точно обратното – наблягаме на високо калоричната, но бедна на полезни вещества храна.

Недостигът на важни хранителни вещества веднага се отразява на косата. Късащата се цъфтяща и падаща коса често е признак на недостиг на селен. Този микроелемент е необходим за синтеза на кератин и колаген – протеините, от който е съставена косата. Най-богати на селен са гъбите, рибата, морските дарове, черния дроб, чесъна, доматите, житния зародиш, овесените ядки и орехите.

Друг важен минерал за косата е цинкът. Недостигът му може да предизвика както тежък косопад, така и проблеми със скалпа като пърхот, поява на гъбички и раздразнение. Най-богати на цинк са пшеничните трици и зародиши, тиквеното, лененото и слънчогледовото семе. Затова е важно да ядем пълнозърнест хляб, за предпочитане с микс от семена.

Недостигът на минерала мед пък е една от най-честите причини за безжизнена и без блясък коса. Той играе важна роля и за производството на пигмента меланин, затова недостигът му води и до ранно побеляване. Най-много мед се съдържа в месните продукти – черен дроб и телешко. Вегетарианците също могат да си го набавят от зеленолистните зеленчуци (марули и спанак), варивата и ядките.