Предлагаме ви няколко способа за почистване на меката мебел от разпространени петна, защото всяко от тях се чисти по специфичен начин, за да не остави грозни следи по обзавеждането ви.

Сок

Също като кафето, сокът често попада върху любимата ни тапицерия - или ще го разлеем ние, или децата. Проблемът е, че петната от него се почистват доста по-трудно, когато са върху меката мебел. Начинът е следният: смесват се амоняк и оцет, разтворът се нанася върху дамаската и се оставя да изсъхне.

Четете още: Московски минимализъм

Червено вино

Твърдението, че петната от червено вино не могат да се премахват, е мит. Има едно много просто, но безотказно средство – солта. Петното се посипва със сол и се оставя виното да попие. Когато платът изсъхне, солта може да се почисти с прахосмукачка.

Кафе


Вероятно няма човек, на когото да не се е случвало да разлее кафето си върху новия диван. За щастие, петната от кафе се почистват лесно. Това става като се петното се натърка с малко сапун, след което с влажен парцал се забърсва и се оставя да изсъхне.

Бира

Петната от бъра върху меката мебел се обработват с помощта на сапун, после дамаската се изсушава. Приготвя се разтвор от 1 с.л. оцет и 1/2л вода, нанася се върху петното, изчаква се, изплаква се с чиста вода и се изсушава.

Дъвка

Прилепналата към тапицерията на меката мебел дъвка е доста трудно да се почисти. Един от най-простите способи – върху дъвката се поставя пакет с кубчета лед и се изстъргва с тъп предмет. След това платът се обработва с метилов спирт.

Кръв

Тук е най-важна бързината. Ако кръвта не е успяла да изсъхне се измива със студена вода.

Сладко, мармалад

Върху петното се нанася разтвор от сапунена вода с оцет. След като изсъхне, платът се промива с топла вода и пак се изсушава.

Шоколад

Ако сте изцапали дамаската на дивана с шоколад, трябва да си приготвите сапунен разтвор с топла вода, с него да се изплакне петното и да оставите меката мебел да изсъхне по естествен път.

Мазнина

Мазните петна върху меката мебел обилно се посипват със сол, изчаква се да попие и се почистват с гъба. След това гъбата се потапя в спирт и леко се търка петното.

Чай, какао

Тапицерията на меката мебел се обработва с разтвор от вода, веро и оцет в областта, където е петното.

Четете още: Дом, в който ще се влюбиш!