Планирайки отпуската си, мнозина от нас си пожелават не само известни музеи, красиви плажове и живописни улици, но и незабравими силни усещания.

По-специални емоции можете да изпитате в най-големите лунапаркове, поразяващи фантазията ни с мащабите си. Представяме ви Топ-5 на най-интересните развлекателни паркове в света.

Дисниленд, Франция

Четете още: Нина Добрев по женски в "Дисниленд"

Не само децата мечтаят да отидат във вълшебния Дисниленд – много възрастни също не биха отказали това удоволствие. Разположеният във Франция лунапарк е същинска Страна на чудесата. В центъра му се извисява основният му символ – замъкът на Спящата красавица от едноименния анимационен филм. Около сградата са разпръснати пет тематични парка - Adventureland с влакчето на Индиана Джоунс; Frontierland, посветен на Дивия Запад; Fantasyland, вдъхновен от Питър Пан; Discoveryland, където ще намерите най-вълнуващите забавления и най-стръмните влакчета (с ограничения за възрастта и здравословното състояние на клиентите) и накрая Walt Disney Studios Park — своеобразен музей, разказващ историята на великия Уолт Дисни. В последния парк можете да гледате шоу на каскадьори и да се окажете от другата страна на екрана, попадайки в анимационен филм. Накратко казано, в Дисниленд всеки може да си намери нещо за собствения си вкус. Освободете си поне един ден за посещение на този лунапарк.

Порт Авентура, Испания

Четете още: Къща в Ибиса в средиземноморски стил

Намиращият се в Каталония парк Порт Авентура е изключително популярна туристическа атракция. Негова основна забележителност са най-бързите влакчета в Европа – Furio Baco (в превод „Бесен червей“), достигащи скорост от 135 км/ч за 3 секунди! Ако не обичате високите скорости и ви прилошава при возене в кола – по-добре не се качвайте. В Порт Авентура има много други забавления – няколко въртележки и инсталация за „свободно падане“ от сто метра. Със сигурност няма да скучаете.

Леголанд, Дания

Четете още: Коя е най-спокойната страна в света?

Това вълшебно място не е предвидено за любителите на екстремните развлечения, а по-скоро за желаещите да се разходят из една приказна страна и да се почувстват като малките човечета от конструкторите Лего. Огромният парк наистина е построен от Лего-детайли! Включва цял град с разноцветни къщи, храмове и улици, дори умалени версии на Статуята на Свободата, Айфеловата кула и други известни паметници. Впрочем в Леголанд можете не само да се разхождате пеша, но и да плавате по изкуствено създадени канали с лодка.

Торп-парк, Англия

Този парк е създаден за най-откачените любители на силните усещания. Предупреждаваме ви – тук наистина ще се уплашите! В Торп-парк има не само инсталации, по които ще се возите, ще се въртите и ще падате с бясна скорост, но и тунел на ужасите, създаден по мотиви от филма „Убийствен пъзел”. Не водете децата си там – в този тунел дори и възрастните пищят от страх. Торп-парк предлага за по-малките водни забавления и живописно пиротехнично шоу.

Светът на Ferrari, ОАЕ



Това е парк за любителите на високите скорости и разкошните автомобили. При това тук изобщо не е задължително да имате книжка или да сте пълнолетни, за да покарате великолепно Ferrari. В парка има няколко тематични атракции, свързани по един или друг начин с автомобилните състезания. Най-привлекателното развлечение обаче е максимално близкият до реалността симулатор „Формула 1“, с чиято помощ всеки може да се почувства като Шумахер без риск за живота си.