Автор
Woman.bg

Пластичната хирургия подмладява само с три години

Фейслифтингът подмладява само с три години и не увеличава привлекателността, установи ново изследване.

То показало, че пластичната хирургия води до подмладяване, но подобренията са изключително малки. Общо "спестените" години чрез пълен фейслифтинг или други процедури като операция на клепачите са около три.

Колкото повече са подобренията, толкова подмладяването е по-голямо, установили американските и канадки специалисти. Те обаче не открили значителна разлика в привлекателността след това. Лекарят от Ню Йорк Джошуа Цим съобщава, че пластичните хирурзи често не казват на потенциалните си пациенти, че ще изглеждат по-млади или по-привлекателни, защото няма обективни изследвания, които да го доказват.

Вместо това пациентите са уведомявани, че ще изглеждат "по-свежи" и "по-малко уморени". Според него няма съмнение, че големият брой операции на лицето се дължат на очакванията, че пациентите ще изглеждат по-млади, по-красиви и дори ще имат предимство пред колегите си на работното място. Новото изследване обаче показва ограниченията, които пациентите трябва да очакват, предаде БГНЕС.



Това е първото изследване на привлекателността след операцията и подмладяването. В него участвали 50 независими оценители, които разгледали предоперативни и следоперативни снимки на 49 пациенти, включително 12 мъже, които се подложили на пластична хирургия. Пациентите били оперирани между юли 2006 и юли 2010 г. в частна клиника в Торонто, Канада от хирурга Питър Адамсън, който участвал в изследването.

Те били на възраст между 42 и 73 години в момента на операция, като средната им възраст била 57 години. Средно оценителите установили, че пациентите изглеждат с около 2,1 години по-млади от действителната им възраст преди операция и с 5,2 години по-млади след операцията.

Средният брой спестени години (истинската възраст минус предполагаемата възраст) след операцията е 3,1 години, като спестените години нарастват с увеличаването на брой на процедурите.



Оценителите трябвало да определят и привлекателността на пациентите чрез скала от едно до десет, като с едно се оценявали най-непривлекателните, а с десет - най-привлекателните. Установено било малко, но статистически незначително увеличаване на привлекателността на снимките след операцията. Три четвърти от пациентите получили оценка между 4 и 7 и тя не се променила с операция. Според д-р Цим изследването установило, че предполагаемата възраст на човека определя нивото на привлекателност, като по-младите хора обичайно били оценявани като по-привлекателни.