Автор
Woman.bg

По-продуктивни сме, когато обядваме на работното място

Германски учени установиха, че когато обядваме на бюрото си в службата, сме по-производителни в следобедните часове, отколкото ако се храним навън, пише в. "Дейли мейл".

Служителите, които обядват в ресторант с колеги, се връщат в офиса по-малко концентрирани и по-малко бодри. Функциите на мозъка им са забавени, като им е по-трудно да извършват прецизна работа и да откриват грешки.

Мислите на хората, обядвали в офиса, са много по-избистрени, дори и ако са консумирали същата храна, като тези, които са се хранили в заведение през обедната почивка.

Плюсът за обядвалите навън е, че те се връщат на работното място по-релаксирани и по-весели.

Четете още: Нискокалоричен неделен обяд

Изследването било проведено от д-р Вернер Зомер от Хумболтовия университет в Берлин. Според него храненето извън офиса намалява когнитивния контрол на служителите.

В някои случаи това може да е нежелателно, в други - полезно, предаде БТА.

Нежелателни последствия могат да имат снижаването на тези функции и слабата концентрация при професиите в лабораториите, при счетоводните длъжности и на поточните линии.

Но в други ситуации, според д-р Зомер, снижаването на когнитивния контрол може да бъде полезно, когато е по-важна хармонията в колектива и неговата креативност.

Четете още: Десетте най-вкусни диети