Всички знаем, че най-хубавите неща стават без да ги планираме, така се получи и с последната ни лежерно организирана почивка.

Бях посещавала Приморско преди около 8 години и след като наши приятели предложиха да посетим курорта, ми беше изключително интересно да го видя отново.

По време на предното ни отдавнашно пътуване ме интересуваха единствено баровете, дискотеките и шумните места за купон. Тъй като тази отпуска беше кратичка и допълнена от посещение на Spirit of Burgas, прецених, че ще е по-добре да отдъхна няколко дни, но дали това беше възможно в Приморско?

За моя изненада отговорът е „да“. Попаднахме на страхотно семейно хотелче, което се намира в близост до северния плаж на курортния град. В околността на хотел „Марта“ няма действащи нощни заведения и предлага страхотна възможност да си починете без характерните за лятото суматоха и шум.

Стаите са оборудвани с всичко, което ви е необходимо за една почивка на морето - климатик, телевизор, хладилник, тераса с маса и столове. Хотел „Марта“ притежава и друго очарование на семейните хотели – личното и по домашно уютно отношение на собствениците, които задължително сутрин ще ви посрещнат с топло кафе, ще ви разпитата за плановете ви за деня и задължително ще ви дадат съвет, кои места и заведения да посетите в околността.



Именно по техен съвет посетихме страхотно ресторантче в близост. Под асмата хапнахме вкусни чушки и кюфтета с доматен сос за 4 лв., в комбинация с наливна голяма бира за – 2 лв. Да, това е едно от другите страхотни предимства на Приморско – цените, които са доста по-поносими от тези в останалите известни курорти.


Както знаете, курортният град е разположен на полуостров, а в околността се намират най-дългите и най-големите плажове по нашето Черноморие. Пеша можете да стигнете до северния и южния плаж на Приморско. Предимството му са заведенията за хапване, които са разположени над морската шир и са със страхотна гледка.



Южният плаж пък ще ви създаде по-осезаемо усещане за простор, на самия плаж има и доста заведения. За да продължим с по-прагматичната гледна точка, ще споменем, че на него пийнахме бяло фрапе в комбинация с малка минерална вода за 3 лв. Тази доста евтина комбинация можете да пийнете на самия плаж или на шатри в близост до единия от баровете.



Можете да съчетаете активната си почивка в Приморско с разходки от различен тип.

В близост се намира един от най-интересните резервати в България– Ропотамо, там можете да се полюбувате на водните лилии, които се или да се снимате край скалните образувания наречени „Веселите скали“, фиордите и тюленовата пещера в местността Маслен нос.

Безспорно най-интересното място, което можете да посетите в околностите на Приморско е древният тракийски град Беклик Таш. Той се намира на около 4 километра от курортния град. До Беклик Таш се стига по асфалтов път, който обаче е доста тесен и е добре да карате внимателно. Щом стигнете до табелата на светилището на траките имате два варианта, да продължите пеша, пътят до горе е над километър или да стигнете с колата си по горския път, който обаче е доста по-добър от някои софийски булеварди.

Беглик Таш тракийско мегалитно селище с централна каменна площадка, около която са разположени няколко групи от камъни с различни приложения. Общата площ на светилището е 6 дка. Смята се, че тук се е обслужвал култа към Бога на слънцето и този към Богинята майка.

Светилищният комплекс е съставен от множество специално обработени и изсечени камъни като някои от тях достигат тежест до 200 тона. Методите, чрез когото камъни от такъв размер са поставени в такава конфигурация остават неизвестни. Въпреки различните теории мистерията на тези камъни остава неразрешима и е съизмерима с тази на прословутия Стоунхендж.


Въпреки че не е известен точният способ, чрез който са поставени камъните, е ясно, че те изпълняват определена функция и мястото им изобщо не е случайно. Именно заради това се смята се, че светилището е издигнато, за да обслужва ритуалите, посветени на Бога на слънцето и Богинята майка. С това се обяснява и наличието на “брачно ложе“, което вероятно е било издигнато, за да пресъздава бракосъчетанието между двете божества. В непосредствена близост се намират издълбани вани, които са събирали течности, символизиращи 4-те изначални сили според траките.

Много добре са запазени и тронът, който се предполага, че е принадлежал на главния жрец и огромният олтар, чиято колосална тежест е стъпила само върху 3 точки. Друга забележителна част от комплекса е мястото, на което са били извършвани жертвоприношения. Този каменен ” плот” е с дължина повече от метър и се смята, че върху него са били извършвани принасянията в жертва, целящи да омилостивят божествата. По всяка вероятност обаче са се жертвопринасяли различни видове расителни култури, защото няма намерени животински останки върху самия жертвеник. Освен това светилището е изпълнявало функцията на часовник и календар за древните траки.


Ние ви пожелаваме хубаво лято и се надяваме да споделите с нас и своите впечатления от Приморско.