Автор
Woman.bg

От авторката на бестселъра "Яж, моли се и обичай" ...

На 15 юли на пазара излезе дългоочакваният роман на Елизабет Гилбърт, "Знакът на всички неща"

В „Знакът на всички неща” Елизабет Гилбърт разказва една история за любов, приключения и открития. Обхващайки част от ХVІІІ век и почти целия ХІХ век, романът проследява съдбата на необикновеното семейство Уитакър. Предприемчивият Хенри Уитакър е беден англичанин, който натрупва огромно състояние от търговия с хинин и се превръща в най-богатия човек във Филаделфия. Дъщеря му Алма Уитакър наследява блестящия ум на баща си и неговото състояние.

Тя се превръща в забележителен ботаник, отдаден на науката. Докато изследва загадките на еволюцията, Алма се влюбва в Амброуз Пайк, който прави ненадминати илюстрации на орхидеи и я отвежда в противоположната посока – в сферата на духовното, божественото и вълшебното. Алма е човек на мисълта, а Амброуз – утопичен творец, но това, което ги обединява, е дълбоката нужда да разберат как е устроен светът и какви механизми се крият зад всички проявления на живота.

За автора:

Елизабет Гилбърт е родена в Кънектикът през 1969 год. и е израснала в малка семейна ферма за коледни дръвчета. Тя е по-голямата сестра на младата романистка Катрин Мърдок, автор на “Dairy Queen” и “The Off Season”.

В началото на 90-те години, Елизабет учи политология в университета в Ню Йорк. След колежа, тя прекарва няколко години в пътуване из страната.Тези пътувания в крайна сметка са в основата на първата и книга - сборник с разкази, наречен “Пилигримите”, определен от Annie Proulx като “една творба на млад писател с блестящ талант”. Следващата и творба – “Непреклонни мъже”, тъжен роман с романтичен нюанс за териториалните войни, за ловене на раци по крайбрежието на Maine, която също е Notable Book на “New York Times” . “Последният американски мъж” – биографична книга за Eustace Conway – един еклектичен, модерен, съвременен мъж, който живее сред природата, е била през 2002 година финалист за наградите “National Book Award” и “The National Book Critic’s Circle Award”.

Елизабет получава своята най-голяма известност през 2006 година с книгата “Яж, моли се и обичай”. Тя става бестселър № 1 на “New York Times” и разказва за годината след трудния и развод, която Елизабет прекарва, пътувайки по света. Anne Lamott нарича книгата “мъдра, весела, човешка, неземна и покъртителна”. "Яж, моли се и обичай" има световен успех и вече е публикувана на над 30 езика. Тя е определена от “New York Times” за една от 100-те най-забележителни книги за 2006 година и е избрана от “Entertainment Weekly” за една от 10-те най-добри “nonfiction” (отнасящи се за реални събития) книги за годината. През 2008-ма писателката е обявена за една от 100-те най-влиятелни личности в света от “Time Magazine”. Досега са отпечатани над 5 милиона копия от книгата.

Заедно с писането на книги, през цялото време Елизабет се е занимавала и с журналистика . Писала е за а издания като “The New York Times Magazine”, “Real Simple”, “Allure”, “Travel and Leisure” и “O, The Oprah Magazine” (където нейната мемоарна книга “Яж, моли се и обичай” беше цитирана през март, 2006 г.). Сътрудник е и на шоуто на националното радио “This American Life” и – може би най-престижното признание – няколко пъти е участвала в Little Gray Book Lecture Series на John Hodgman.

Повечето от книгите на Елизабет Гилбърт са с купени права от Холивуд. Нейните статии в GQ за барманските и години стават основа за филма на Дисни “Грозният койот”. Според “Variety” отскоро филмовата компания Paramount Pictures е получила правата за филмиране на мемоарната и книга “Яж, моли се и обичай” и тя ще бъде предоставена за star vehicle на Джулия Робъртс.

Сега авторката живее в Ню Джърси и работи върху нова книга

Книга: "Знакът на всички неща"
Автор: Елизабет Гилбърт
Издателство: Прозорец