Освен типови постройки в бетонната джунгла на големия град понякога се срещат и истински произведения на изкуството.

В тази статия ще ви представим Топ 10 на най-необичайните и впечатляващи сгради, сглобени от огромни кубове, оформени като библиотечен рафт, небостъргачи-водопади и други уникални здания.

Чикагският небостъргач Aqua Tower е заслужил името си заради вълнообразния контур на балконите си. Въпреки необичайния дизайн сградата се вписва добре във футуристичната панорама на града. Отдалеч изглежда като най-обикновен небостъргач, но щом я доближите, ще видите 250-метров водопад. В неговите „води“ се крие хотел и частни квартири. Архитектурната идея е на компания Studio Gang.

Четете още: Българските замъци

Ръководството на Longaberger Basket Company е изхабило две години и 30 млн. долара за построяването на тази огромна кошница за пикник. Именно тази форма била сметната за най-подходяща за централния офис Basket building в Ню Арк.

Четете още: Зеленият университет

Щаб-квартирата на централната китайска телевизия (Cctv headquarters) обикновено бива споменавана като „панталона“. Тази асоциация се е зародила благодарение на специфичната форма на сградата, състояща се от пет хоризонтални и вертикални части. Проектът е разработен от архитектите Рем Колхас и Оле Шерен от холандската фирма OMA.

Четете още: Най-забавната офис сграда

Все още строящият се небостъргач „Chicago spire” най-вероятно ще стане втората по височна сграда в света. Строежът на проекта на испанеца Сантяго Калатрава стартирал през 2007 година и бил спряна заради финансовата криза през 2008 г. През май 2013 г. разработчиците решили редица организационни въпроси и сега се надяват скоро да завършат Chicago spire.

Четете още: НЛО къщи за чудо и приказ

“Кривата къщичка“ (Krzywy Domek) е административна сграда със сюрреалистична форма, намираща се в полския град Сопот. Архитектите от строителна фирма Szotyńscy & Zaleski били вдъхновени от илюстрациите на Ян Марцин Шанцер и Пер Далберг.

Четете още: Къщи от бъдещето: Villa L

Новаторската архитектурна концепция на кубичните къщи (Kubuswoning) в Ротердам е рожба на Пит Блом. По думите на холандския творец Kubuswoning всъщност копират формата на абстрактни дървета. Вътрешният план на всяка къщичка включва гостна и спалня на първия етаж, две спални и баня на втория и място за малка градина в „мансардата“. Някои жители на странните постройки не възразяват да пуснат в дома си любопитни туристи.

Четете още: Невероятно творение на архитектурата

Вдъхновен от куба бил и космополитният архитект Моше Сафди. Проектираният от него жилищен комплекс Habitat 67 в Монреал отдалеч изглежда като хаотичен куп бетонни кутийки. Във вътрешността на 354-те куба обаче са разположени 146 апартамента.

Четете още: Изискан дом в Мелбърн

Hang Nga Guesthouse (известен също като Crazy House) е един от най-необичайните хотели на света. Сградата представлява нещо средно между пещера и приказен замък. Вътре и извън Crazy House са разположени многобройни фигури на животни – най-вече жирафи и паяци. Архитектът, проектирал сградата, е Данг Виет Нга, дъщеря на бившия президент на Виетнам.

Четете още: Къщи от бъдещето: Promenade Residence

Библиотеката „книжен рафт“ е една от основните забележителности на Канзас. Идеята съдържанието на сградата да се отрази отвън принадлежи на архитектите от бюро Dimensional Innovations. Книгите, представени на фасадата, са били избрани от жителите на града чрез гласуване.

Четете още: Лима – очарователна смесица между история и съвремие

Впечатляващата с размерите и формата си сграда Residence Antilla е построена за индийския магнат Мукеш Амбани. Дизайнът е разработен от специалисти на компания SITE.

Четете още: Най-великият паметник на арабското строителство - Алхамбра