Макар и да се смята за нещо възхитително, оптимизмът се оказа изключително разрушителен за брака.

Според учените оптимизмът може да бъде пречка, защото очакването на най-доброто в живота пречи на предприемането на проактивни стъпки, когато сме изправени пред трудности. Изследователите Лайза Неф и Андрю Джиърс смятат, че младоженците трябва да обръщат по-голямо внимание на начина, по който оптимистичните им очаквания се концептуализират.

Изследователите са на мнение, че хора, които са умерени оптимисти в живота, няма да имат проблеми, но крайните оптимисти за връзката си може да се справят по-лошо, ако нещата се объркат. Проучването им показало, че по-склонните към оптимизъм съпрузи имат по-положително поведение за разрешаване на проблем, когато са изправени пред конфликт.

Четете още: Случайният секс води до депресия

Тези хора имали по-конструктивно отношение при разрешаването на проблеми и преживявали по-малко спадове в брачното щастие в първата година от брака им. Но хората, които съсредоточавали оптимизма си само върху връзката си, не били толкова конструктивни при разрешаването на проблемите, когато възникнел конфликт с партньора им. С течение на времето тези хора преживявали и по-рязък спад на брачното щастие.

Учените стигнали до извода, че макар общите форми на оптимизъм да са преимущество за връзката, оптимизмът за самата връзка може да изложи двойките на риск от разпадане на брака им.

Четете още: Орален секс срещу изневяра