Оркни е архипелаг състоящ се от близо 70 ниски острова, на които липсват дори дървета. Те са разположени на място където Атлантическият океан се среща със Северно море, точно над най-северната точка на Шотландия.

Те предлагат един архаичен пейзаж, покрит нагъсто с древни каменни кръгове, гробници и свещени места на друидите. Островите са като рай за археолозите, но като ад за хората.

Хората населяващи Оркни разглеждат нещата от живота по свой собствен начин. Те обичат да разказват вица, че когато един ден вятърът спрял да духа, всички по улицата изпопадали. Да се върви по Киркуол във ветровит ден – т.е. във всеки ден – е все едно да наблюдаваш движенията на плувци в бурно море. Единственото спасение е да се подслониш някъде на топло.

Едно такова място за укриване от лошото време може да бъде Катедралата "Св. Матей". Това е най-северният Божи храм във Великобритания.

Тя е построена от викингски благородник през 1137 г. Впечатляваща и великолепна сграда, разполагаща с идеална акустика е доказателство за архитектурните умения на викингите. Днес в нея се изнасят концерти класическа музика.

Подобно на Шетландските острови, намиращи се на 80 км. на север, историята на Оркни е свързана повече със Скандинавия, отколкото с Великобритания.

В продължене на 500 г. архипелага бил норвежка колония. След това викингите осъзнали предимствата на равния терен на островите и богатата почва, които предоставяли чудесни условия за фермерство в този район.

Дори днес оркнийците се препитават повече от земята, отколкото от морето.

Четете още: Атрактивните забележителности на Никарагуа

Папа Уестрей е един от най-северните острови на архипелага "10 кв. км. трева и вятър" - както обичат да се изразяват местните. Всичко, което може да се намери на него е училище, универсален магазин, две шосета и няколко усамотени плажа, на които температурата не се вдига над 15 градуса. Има също няколко ферми и малки вилички, повечето от които изоставени и без покрив.

На острова не липсват и прекрасни, уникално красиви гледки - огромно зелено поле с побити камъни и с пасящи овце, заобиколено отвсякъде от спокойното море. Легендата разказва, че побитите каменни блокове, датиращи отпреди 5000 г. са петрифицираните тела на великани.

Археологическото богатство на Оркни е богато. В него се включват множество обекти - от останките на една каменна кула от желязната епоха на Норф Роналдси до най-добре запазеното неолитно селище в Европа при Скара Бара на Мейнланд.

Руините са открити благодарение на ураган през 1850 г. След направени проучвания става ясно, че те датират от 3100 г.пр.н.е. Те са доказателство за обитателите на острова в продължение на 600 г. Викингите завладели островите през ІХ в. и останали на тях до 1468 г., когато преминали под опеката на Шотландия. Голяма част от местното население все още смята, че принадлежи повече към норвежците, отколкото към шотландците. А някои откриват и по-дълбоки корени.

През 1958 г. фермерът Роналд Симпсън намира в двора си предисторическа гробница, нещо като общ гроб, в който били заровени 340 души. На територия от 1000 кв.км. са известни общо 2993 археологически петна.

Наследството на Оркни не се изчерпва само с археологическите находки. Владеенето на английски не означава непременно разбирателство с жителите на островите. Местният диалект комбинира старонорвежки думи с уникални, архаични английски изрази, които остават чужденеца в пълно неведение.

Четете още: На почивка: в Синята Лагуна в Исландия

ВИДЕО: