Повечето хора, които в днешно време се женят го правят бързо, без дълги подготовки и без годеж! На някои това може да им допада, но според нас един годеж е задължителна стъпка към един съвместен живот.

Обичаят от преди години мъжът да иска ръката на булката от родителите й, да получи одобрението им и да са сгодени поне известно време, като че ли вече не е никак актуален.

Бъдещите младоженци решават да се женят спонтанно, изненадват родителите с идеята и просто го правят от днес за утре.

Четете още: Спонтанният секс вече е отживелица

Някои от причинте да го правят са:

Булката е бременна

Най-често в последните години, когато двама души решат да пристъпят към брак бъдещата булка вече е бременна. Дали заради предразсъдъци, че детето ще е „незаконородено“ или водени от романтичната илюзия, че така е редно, но факт е, че повечето сватби са обусловени от напредваща бременност.

Твърде кратка връзка

Голям брой от двойките, които решават да се оженят, са всъщност заедно от съвсем кратко. Идеята за годеж въобще не се появява, тъй като на преден план е самата подготовка за сватбата и време за годеж няма.



Много от старите български традиции вече са ни много далечни, по-скоро интересни като приказки от едно време.

Но има и традиции, които отстояват на времето и са актуални и днес. Такъв е обичаят да се подари пръстен на момичето.

Това се прави на официалния годеж. Годежният пръстен представлявал знак за готовността на мъжа да поеме отговорността за любовта си към една единствена жена.

А ако бъдещетата съпруга приеме годежният пръстен, с това заявява съгласието си пред семейството си и пред бъдещия си съпруг.

Ако жената реши да не приеме предложението за брак е необходимо просто да върне пръстена.

Според традицията годежният пръстен трябва да е халка от скъпоценен метал с диамант. Поверието тръгва от това, че диамантът е най-твърдия, издържлив, изящен и скъпоценен камък.Тук не става въпрос за стойността му, а символиката му и посланието на любов, което носи. Неговите качества, благодарение на които не може да бъде сломен от времето. За това и се превръщат в символ на дълготраен брак.

Така той се превръща в бижу предавано от майка на дъщеря....

Разгледайте няколко чудни места за годеж и се вдъхновете! Няма нищо по-хубаво от любовта!

Специален поздрав за всички влюбени: